Vlada RS usvojila zakon kojim dodjeljuje podsticaj za povećanje plate radnicima

Vijesti 16. jul 202016:57 > 17:06
Vlada RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 80. redovnoj sjednici, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, po hitnom postupku. Ovim zakonom uveden je postupak dodjele podsticaja za povećanje plate radnika.

Prema važećem Zakonu o podsticajima u privredi Republike Srpske, jedan od posebnih uslova za ostvarivanje prava na podsticaj za povećanje plate je da je početni iznos plate jednak ili viši od najniže plate u Republici Srpskoj.

“Kako je u martu 2019. godine, najniža plata iznosila 450 KM, potrebno je što hitnije djelovati kako bi se normiralo pravilo za utvrđivanje novog početnog iznosa plate, s obzirom na to da je u međuvremenu Odlukom o najnižoj plati utvrđena nova najniža plata u Republici Srpskoj, koja iznosi 520 KM. S ciljem očuvanja radnih mjesta u okolnostima poslovanja koje su uzrokovane virusom korona, potrebno je intervenisati i u pravcu ukidanja ograničenja da se pravo na podsticaj može ostvariti samo za radnike koji su zasnovali radni odnos najkasnije do isteka marta 2019. godine. Zbog toga, opšti je interes za cijelo društvo obezbijediti uslove da privredni subjekti mogu ostvariti pravo na podsticaj za povećanje plate za što veći broj radnika”, kažu iz Vlade RS.

Dodaju da “na taj način ovaj zakon ima pozitivan uticaj, kako prema radnicima, u smislu stvaranja preduslova za povećanje njihovih plata, tako i prema poslodavcima, kroz propisivanje mogućnosti za ostvarivanje prava na podsticaj za veći broj radnika, zbog čega je u opštem interesu i za građane i za privredu Republike Srpske da se ovaj zakon uputi u proceduru po hitnom postupku”.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, kojim se propisuju uslovi za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nepokretnosti na teritoriji Republike Srpske.

“Osnovni razlog za donošenje zakona je obezbjeđenje pravne sigurnosti za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti. Zakonom se propisuju uslovi koje privredna društva ili preduzetnici moraju da ispunjavaju za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nepokretnosti i definišu se uslovi koje mora da ispunjava fizičko lice koje obavlja poslove agenta. Ovim zakonom obezbijediće se da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi. Pored toga, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu”, kazali su iz Vlade RS.

VEZANE VIJESTI

Danas je usvojena i Informacija o aktivnostima projekta za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju – EU4Business.

Projekat EU4Business ima za cilj da pruži podršku razvoju privatnog sektora u BiH, te da ojača kapacitete u BiH za ekonomski rast i zapošljavanje kroz podršku razvoja konkurentnosti i inovacija u izvozno-orijentisanim sektorima, turizmu, poljoprivredno-prehrambenom sektoru, ruralnom razvoju i preduzetništvu.

Trajanje projekta je četiri godine, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. Ukupan budžet projekta EU4Business iznosi 16,1 miliona evra. Od toga 15 miliona evra finansira se iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA 2, dok je 1,1 milion evra obezbijedilo NJemačko ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj. Pored direktne finansijske podrške, projekat EU4Business pruža i tehničku pomoć za izgradnju kapaciteta institucijama.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o primjeni Uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske. Zadužuje se Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite da preduzme neophodne radnje u cilju obezbjeđivanja dodatnog roka od 30 dana za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje po „Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje u skladu sa Uredbom o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske”, broj: 16.01-372-73/19 od 08. aprila 2019. godine.

“Vlada Republike Srpske će svoje djelovanje i rad i dalje nastaviti prema preporukama Instituta za javno zdravstvo, uz poštovanje propisanih mjera, a koje podrazumijevaju dezinfekciju prostora, nošenje lične zaštitne opreme i držanje fizičke distance”, poručili su iz Vlade RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad