Ministarstvo zatražilo provjeru uzoraka donacije UAE uskladištene od 27. maja

Vijesti 16. jul 202017:36 > 17:42
N1

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je kako radi ubrzano na pripremama za distribuciju donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, a nakon što je Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici usvojilo prijedlog Ministarstva civilnih poslova da se ova donacija, kako kažu, "konačno pokrene s mrtve račke kako bi dospjela do krajnjih korisnika".

“Znajući za činjenicu da je predmetna donacija dospjela 27. maja, Ministarstvo civilnih poslova BiH je od Međunarodnog aerodroma Sarajevo zatražilo provjeru temperaturnog režima skladištenja donacije s obzirom da se u istoj, između ostalih, nalaze brisevi i virusne transportne podloge koje trebaju biti uskladišteni u određenim uslovima kako bi bili sigurni za dalju upotrebu. Odgovorom Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Ministarstvo je obaviješteno da je kompletna donacija skladištena u ambijentalnom režimu, s obzirom da na pratećoj dokumentaciji, kao i na samim paketima, nije bilo posebnih zahtjeva za smještajem na niskim temperaturama”, navode iz MCP-a BiH.

VEZANE VIJESTI

Ističu kako su predložili da se izvrši dodatna sigurnosna provjera ispravnosti briseva i transportnih podloga, te su meotodom slučajnog uzorka izuzeli određenu količinu i poslali u kliničku mikrobiologiju KCUS-a na potvrdu ispravnosti. Uzeto je 100 uzoraka. Rezultati se još čekaju, a nakon toga , kažu iz MCP-a, tražit će se konačna saglasnost za uvoz medicinskih sredstva humanitarnog karaktera u BiH od RS-a i Brčko distrikta. Federacija BiH je dostavila saglasnost.

“Prema utvrđenoj proceduri, Ministarstvo će dostaviti entitetima i Brčko distriktu prijedlog raspodjele i kao konačni korak će biti zahtjev za identifikaciju krajnjih korisnika donacije po kojoj će i biti isporučena. Identifikaciju će odrediti resorna entitetska ministarstva i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta čime bi se konačno okončala distribucija donirane pomoći koja je zbog protokolarnih pogrešaka suviše dugo stajala neiskorištena”, zaključuju iz MCP-a BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad