Nezabilježeno partnerstvo SNSD-a i SDA, u tri odluke protiv HDZ-a?

Vijesti 16. jul 202017:53 > 20:01
N1

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Јohann Sattler izrazio je nadu da će naredne sedmice Dom naroda Parlamenta BiH usvojiti budžet. Prevaziđena je prva stepenica, kaže šef delegacije EU. Za budžet institucija i međunarodnih obaveza jučer su glasali SDA i SNSD-a, dok je HDZ glasao protiv. Isti omjer snaga očekuje se i na potvrđivanu u Domu naroda, ali i prilikom glasanja za novog ministra sigurnosti BiH.

Naredene sedmice, po prvi put mogli bi u Paralementu svjedočiti partnerstvu SDA i SNSD-a dok će HDZ ostati po strani. Naime za potvrđivanje budžeta u državnom Domu naroda osigurana je podrška ove dvije stranke, koje bi u četvrtak na sjednici Predstavničkog doma također trebali potvrditi i novog ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića. U oba slučaja HDZ će biti protiv.

Predrag Kožul zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH kaže da budžet neće dobitti podršku, jer Stranka demokratske akcije nije željela ispoštovati dogovor kojeg su postigli lideri tri vladajuće stranke o izboru novih članova CIK-a, dok je i dalje sporno imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

Usvajanje budžeta, ali i imenovanja Selme Cikotića danas je komentirao i šef delegacije EU Johann Sattler kazavši kako se nada da će dobri iskoraci biti nastavljeni.

Podsjetimo potvrđivanjem budžeta deblokairaju se sredstva od 4,2 miliiona maraka za CIK uz ostalo i za štampanje glasačkih listića. Prema posljednjem dogovoru političkih lidera sva imenovanja, ali pitanje budžeta, treba se riješiti najkasnije do 27 jula. 

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad