Denis Zvizdić za N1: Jedina mogućnost blokade usvajanja budžeta

Vijesti 16. jul 202018:18 > 18:21
N1

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istakao je kako očekuje da će budžet institucija BiH biti usvojen na Domu naroda 21. jula tekuće godine, a tvrdi da će se to uraditi zbog odgovornosti prema građanima, javnosti, izorima, ali i zbog pomoći privredi u vrijeme pandemije korona virusa.

On je kazao da je sasvim logično pitanje za vlast zašto se budžet usvaja u drugoj polovini godine.

“Pripremljen je, razmatran i prije početka fiskalne godine. Pratili ste, čudne su procedure izrade i pripreme budžeta, od prvog prijedloga do činjenice da je Predsjedništvo dalo nerazuman rok da se popravi, i sve nas je to dovelo da u julu usvajamo jedan od najvažnijih ekonomskih dokumenata države, pute kojeg se predvode ključne ekonomske i druge politike”, izjavio je Zvizdić za N1.

Istakao je kako nije bilo potrebe da Predsjendištvo BiH daje dodatnih 60 dana, te da je budžet bio spreman u formi nacrta. Predsjedništvo je bilo u pravu kada su zatražili dodatne korekcije, da se definišu sredstva za pomoć privredi zbog pandemije i da se poprave drugi elementi.

“Ključna sredstva su bila za izbore. Moglo se odraditi sve ranije. Kraj maja je bio isuviše dug rok, probilo ga je Vijeće ministara, a mi smo u Predstavničkom domu probili rokove. Dokument koji je trebao biti usvojen u decembru ili januaru – usvajamo ga u julu”, naveo je.

“Mislim da će budžet biti usvojen zbog odgovornosti prema građanima, zbog izbora, zbog pomoći privredi”, kazao je.

Ističe kako je jedina mogućnost blokade neusvajanja budžeta na Domu naroda – nedolazak delegata.

“Biće usvojen i na Domu naroda, a jedina mogućnost blokade je nedolazak delegata na sjednicu Doma naroda. Temeljim sigurnost usvajanja na ovom prethodnom, budžet mora biti usvojen da bi normalno mogle funkcionisati institucije, zbog ekonomije i privrednika”, rekao je za N1.

Poručio je kako budžet institucija nije inovativan, da ima svojih negativnih strana, ali je dobro to što je povećan za 30 miliona, čime se jača kapacitet, 42 miliona za pomoć privredi, i institucijama poput Granične policije. Kazao je kako pitanje Programa reformi na NATO putu nije pitanje finansija, nego legislative, političke volje i brojnih koraka koje BiH treba uraditi.

Pogubno miješanje politike u sve procese

Zvizdić tvrdi da budžet nema veze sa imenovanjima u Vijeću ministara, kao ni sa imenovanjima na pozicije direktora državnih institucija.

“Nedolazak delegata HDZ-a bi locirao HDZ kao stranku koja koči usvajanje budžeta i izbora, to bi bila ogromna odgovrnost prema građanima, javnosti i međunarodnoj zajednici”, naveo je.

“Mislim da miješanje politike u sve procese je pogubno. Ako želimo napredak, depolitizacija obrazovanja, pravosuđa, zdravstva, policije su neophodni kao uvjet”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Što se samog imeovanja na čelo Uprave za indirektno oporezivanje tiče – Zvizdić je rekao da bi osnovna trebala biti stručnost kandidata. Također istakao je da ta pozicija – kada se sve uzme u obzir, trebala bi da pripada Bošnjacima, odnosno SDA.

Inače, on nije saglasan sa principom raspodjele funkcija, kazao je da se on mora promijeniti, i da osim stručnosti i nacionalnog ključa – treba uvesti i rotacije na tim funkcijama.

Na spomen tajnosti diplome Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, Zvizdić je rekao da SDA treba biti prva stranka koja će provjeriti diplome svojih kadrova na svim nivoima. Kazao je da je to pitanje više puta isticao na organima stranke.

Ocijenio je kako će Selmo Cikotić dobiti podršku za poziciju ministra sigurnosti BiH, jer je prošao sve procedure SIPA-e i CIK-a, obrazovan je i ima veliko iskustvo rada u Vijeću ministara BiH.

Na koncu je poručio kako BiH mora imati izbore 2020. godine, jer je to jedini demokratski izraz volje građana, koji će preko izbora dati povjerenje strankama da vode gradove i općine, ali i zbog Mostara, čiji će građani prvi put moći da glasaju nakon 12 godina.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad