Advokatica Kisin: S MUP-om RS smo u konstantnom konfliktu i sukobu

Vijesti 17. jul 202009:39 > 10:12
N1

Advokatica Jovana Kisin u "Novom danu" na N1 govorila je o stavovima udruženja "Pravda za Davida", odnosu policije RS prema građanima RS, diskriminaciji i kršenju zakona.

Istaknula je da bitke koje vode su na više frontova.

“Imamo prekršajne postupke pred Osnovnim sudom u Banjaluci, određene upravne postupke koji su u fazi upravnih sporova pred Okružnim sudom, po vanrednom i pravnom lijeku pred Vrhovnim sudom, a pripremamo i materijale da se obratimo i Ustavnom sudu BiH”, navela je.

Do sada je, kako je rekla, stiglo oslobađajućih rješanja, gdje su građanima bili stavljeni na teret vika i narušavanje javnog reda i mira u periodu kada su se okupljali u porti hrama Hrista Spasitelja.

“Rješanja su stigla i to sva oslobađajuća, što nas raduje. Istovremeno smo u komunikaciji sa organima uprave, konkretno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u konstantnom smo sukobu i konfliktu. Odnosno, neformalna grupa i članovi Pravda za Davida idalje nisu u situaciji da na miran i dostojanstven način izraze svoje slobodno mišljenje, stav, nemaju pravo na javno okupljanje, trg je idalje pod ključem… Tako da ta borba i dalje traje”, rekla je Kisin. 

Podsjetila je da je prije sedam dana  ponovo eskalirala ta borba, na način da je prilikom izjave za medije lišeno slobode 10 osoba.

“Braniocima je ponovo bilo zabranjeno da uđu, da ostvarimo kontakt sa ljudima koji  su bili zadržani oko 8 časova. Ponovo je prekršeno pravo na odbranu, ponovo su u pitanju protiv pravna nezakonita lišenja sloboda, jer nije bilo nikakvih zakonskih osnova. Imamo pregršt materijala, a i video snimke medija koji će poslužiti kao dokaz u ponovnim pokrenutim postupcima koji slijede“, kazala je Kisin. 

Napomenula je da grupa Pravda za Davida djeluje i kao udruženje građana i kao politička organizacija, ali i kao neformalna grupa.

“Oni su u sklopu Udruženja građana koji se bore za ljudska prava i njima ne bi smjelo biti zabranjeno djelovanje”, naglasila je, i dodala:

“U Banjaluci je vrlo izražena građanska poslušnost i tišina. Tako da mi pored grupe za Davida nemamo mnogo glasnih faktora koji su spremni da kritikuje poteze vlasti.”

Pravda za Davida se oštro protivila imenovanju Darke Ćuluma za direktora SIPA-e smatrajući da je to “još jedan šamar vladavini prava u ovoj državi”.

“Kritikovali smo taj događaj. Ne vjerujem, protivljenu same ličnosti, već protivljenju jedne uobičajene prakse institucija da se unaprijeđuje neko ko nema rezultate u svom radu”, rekla je Kisin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad