Zabrana javnih okupljanja u Brčko distriktu od ponedjeljka

Vijesti 17. jul 202014:31 > 14:38
N1

Od ponedjeljka, 20. jula, zabranjena su sva javna okupljanja na području Brčko distrikta, saopćeno je iz Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta.

Prema naredbi Štaba, zabranjuje se i organizovanje svečanosti i proslava u ugostiteljskim objektima na području Distrikta. 

Iz Štaba sugerišu svim organizatorima skupova i okupljanja zakazanih u periodu do 20. 7. 2020. godine da iste otkažu.

“Ukoliko organizatori ne postupe u skladu sa stavom (1) ovog člana , isti su dužni Štabu za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH dostaviti spiskove svih učesnika okupljanja, radi kasnijeg provođenja mjera u vezi s ispitivanjem epidemiološke situacije na području Brčko distrikta BiH”, navodi se u naredbi.

Također, nalaže se privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Brčko distrikta BiH, da svoj rad organizuju na način da osiguraju:

a) fizičku udaljenost u ugostiteljskim objektima na način da za jednim stolom ne mogu da sjede više od dvije osobe, osim ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od 2 m između stolova

b) ograničenje ukupnog broja osoba u ugostiteljskim objektima na način da je pri ulasku u objekat vidno istaknuta brojčana oznaka koja predstavlja ukupan broj osoba (gosti i zaposleni u objektu) koja mogu biti u objektu u isto vrijeme, a koji se dobija na način da se površina objekta na kojoj se pruža ugostiteljska usluga podjeli sa 2,5

c) udaljenost muzičara i izvođača od osoba u ugostiteljskom objektu u razmaku od 4 m, a razmak između muzičara i izvođača od 2 m.

Štab je zadužio Ured gradonačelnika – Inspektorat da započne s pojačanim kontrolama poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, i to na način da kontrolu vrše najmanje dva puta u toku jednog dana istog objekta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad