Ministarstvo izdalo dozvolu "VDH Dentalu", nije "nadležno za provjeru diplome"

Vijesti 17. jul 202016:10 > 16:11
N1

"Ovo Ministarstvo nije nadležno za provjeru validnosti diploma niti ima mehanizme za tu vrstu postupka, a koje sve uslove treba da ispuni podnosilac zahtjeva prilikom osnivanja zdravstvene ustanove možete vidjeti u Pravilniku", odgovoreno je za N1 iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koje je izdalo dozvolu za rad ZU Stomatološkoj ambulanti "VDH Dental", čija je vlasnica Martina Roso juče uhapšena u Banjaluci, zbog sumnje da je falsifikovala diplomu Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka predložio je pritvor za supružnike Gorana (1972.) i Martinu (1981.) Roso, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela.

VEZANE VIJESTI

Goran Roso se tereti da je, u vremenskom periodu od 2010. do 2020. godine počinio krivična djela: razbojništvo, lažno predstavljanje, ugrožavanje sigurnosti, falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja, prevara, utaja, neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka, a na štetu više osoba sa područja Grada Banjaluka.

Martina Roso je osumnjičena zbog postojanja osnovane sumnje da je u vremenskom periodu od 2016. do 2019. godine, počinila krivična djela falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja, prevara i neovlašteno pružanje medicinskih usluga, saopćeno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Na pitanje N1 kako je moguće bilo da osoba koja se sumnjiči za krivotvorenje diplome možda otvoriti stomatološku ambulantu, iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite su poručili da Stomatološka ambulanta „VDH Dental“ Banjaluka posjeduje rješenje “Ministarstva o ispunjenosti uslova u pogledu kadra, prostora i opreme za početak rada”, ali da nisu nadležni za “provjeru validnosti diploma niti ima mehanizme za tu vrstu postupka”.

“Zdravstvena ustanova se osniva i počinje sa radom ako ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i opreme, prema Pravilniku o uslovima za početak rada zdravstvene ustanove, kojim su propisani uslovi minimalni uslovi koji se odnose na prostor, kadar i opremu koje treba da ispunjava zdravstvena ustanova za početak rada i obavljanje zdravstvene djelatnosti, te postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za početak rada zdravstvene ustanove.

ZU Stomatološka ambulanta ‘VDH Dental’ Banjaluka posjeduje rješenje Ministarstva o ispunjenosti uslova u pogledu kadra, prostora i opreme za početak rada broj: 11/04-501-31/19 od 08.04.2019.god., a u skladu sa članom 45. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (‘Službeni glasnik Republike Srpske’, br. 106/09 i 44/15).

Kod osnivanja ove Stomatološke ambulante, osnivač je Ministarstvu predao kompletnu dokumentaciju, koja je propisana članom 318. Pravilnika o uslovima za početak rada zdravstvene ustanove (‘Službeni glasnik Republike Srpske’, br. 53/17, 97/18 i 99/19)”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, te je dodano:

“Obzirom da je osnivač kumulativno ispunio sva tri uslova (kadar, prostor i opremu), Ministarstvo je izdalo rješenje o ispunjenosti uslova u pogledu kadra, prostora i opreme za početak rada broj: 11/04-501-31/19 od 08.04.2019.god., a u skladu sa sa članom 45. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (‘Službeni glasnik Republike Srpske’, br. 106/09 i 44/15) i čl. 3-16, 132., 133. i 134. Pravilnika o uslovima za početak rada zdravstvene ustanove (‘Službeni glasnik Republike Srpske’, br. 53/17, 97/18 i 99/19). Ovo Ministarstvo nije nadležno za provjeru validnosti diploma niti ima mehanizme za tu vrstu postupka, a koje sve uslove treba da ispuni podnosilac zahtjeva prilikom osnivanja zdravstvene ustanove možete vidjeti u Pravilniku”.

Podsjećamo, juče je od Gorana Rose policija oduzela, između ostalog, helikopter, dok se njegova žena sumnjiči da je u prethodnom periodu izradila diplomu Stomatološkog fakultata u Sarajevu na svoje ime po kojoj je stekla zvanje master/magistar stomatoloških nauka.

Na osnovu diplome, pribavila je potrebna odobrenja nadležnih organa, te je 2017. godine u Banjaluci registrovala stomatološku ordinaciju u kojoj je kao zaposlena neovlašteno pružala medicinske usluge.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad