Drljević: Ako spiska nema, prof. Izetbegović mora odgovarati za ono što je rekla

Vijesti 17. jul 202016:40 > 16:58
N1

Predsjednik Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine dr. Harun Drljević kazao je za N1 kako je Ljekarska komora Kantona Sarajevo pokazala jednu nepotrebnu, tedencioznu i neukusnu demonstraciju sile, kao i sve ono što komora ne treba da bude. Današnju konferenciju za novinare je nazvao farsom i nije je želio komentirati.

“Federalna komora još nije dobila nikakve službene podatke o tom slučaju, mi ih čekamo i nadamo se da će nas kolege obavijestiti o tome. Nemam neko pozitivno mišljenje o svemu ovome”, kazao je Drljević u Danu uživo.

Objasnio je proceduru koja očekuje dr. Gavrankapetanovića, ali i sve ljekare koji imaju neku vrstu postupka u Komori.

“Poslije odluke Etičkog komiteta trebao bi tužilac Komore da pokrene proceduru i da ide na Sud časti prvog nivoa u Kantonalnoj komori Sarajevo. Kantonalna komora je potpuno neovisna i može donositi odluke. Nakon toga, kolega Gavrankapetanović ima pravo da se žali na tu odluku Sudu časti drugog nivoa na Federalnom nivou, a njega čine svi oni koji nisu direktno involvirani u taj proces. Tek tada se može govoriti o brisanju ljekara iz Jedinstvenog registra ljekara FBiH”, kazao je Drljević.

VEZANE VIJESTI

Citirao je član u kojem se navodi da je svaki ljekar u slučaju da ima saznanja o neodgovarajućem postupanju drugog ljekara u etičkom, moralnom ili medicinskom pogledu dužan obavijestiti Komoru, a da je zabranjeno informisati o tome bolesnika, njegovu rodbinu i druge.

“Kod nas informišu i širu javnost, bolesnika i druge”, kazao je Drljević.

Istakao je kako je “dobro pitanje” zašto niko nije prijavio direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović koja je kazala kako su “ljekari odbili liječiti djevojčicu”.

“Do mene nikada nije stigao dokument u kome se govori da je deset ljekara odbilo i potpisalo da neće liječiti pacijenta. Ako do mene dođe taj spisak za koje je prof. Sebija Izetbegović izjavila javno da neće liječiti pacijenta, pokrenut ću inicijativu protiv tih deset ljekara. Ako tog spiska nema, onda onaj koji je dao takvu informaciju, a to je prof. Izetbegović, mora odgovarati za ono što je rekla. To je sada nešto što Federalna komora ne može rješavati”, rekao je Drljević.

Kazao je kako u Ljekarskoj komori KS postoji problem, još od prvog saziva, razdora među kolegama ljekarima.

“Dolaskom kolege Rahe Spahovića na mjesto predsjednika Komore KS, posjetio sam ga službeno i zamolio ga, jer je došlo do razdora, da mu jedini veliki i odgovorni zadatak bude da objedini kolege unutar Komore. Nažalost to se nije desilo. Novi saziv nastavio je trapavim, nespretnim i nesretnim potezima da produbljuje jaz između ljekara”, zaključio je Drljević. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad