Šta je zapravo rekla Sebija Izetbegović

Vijesti 17. jul 202018:52 > 19:14
N1

Burna pres konferencija Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Novinari su zahtjevali odgovor na pitanje kojom rečenicom je profesor doktor Ismet Gavrankapetanović prekršio kodeks, na šta je predsjednica Etičkog komiteta Enra Suljić kazala da je doktor svojim istupom stavio „metu na čelo“ svim kolegama, jer je rekao da su odbili liječiti dijete.

“Da znate još jednu vrlo važnu stvar, ja sam jučer skupila sve ljekare na Jezeru i pitala sam : Ko je od vas spreman da preuzme ovu djevojčicu u budućnosti da liječi? Niko. Evo svi su vam pedijatri prisutni, ja ih pitam sad pred ovim mikrofonima ko je spreman da preuzme ovu djevojčicu dalje da liječi, kad dobijemo lijekove. Neka se javi ko je spreman da mu stave pištolj na glavu i da će mu ubiti djecu”.

VEZANE VIJESTI

Prije tačno osam mjeseci prof. dr. Sebija Izetbegović je izgovorila ovu izjavu, u slučaju liječenja djevojčice Nadin Smajlović, nadaleko poznatog javnosti.

Danas se o izjavi govori ovako…

“Mene je stid što je ovo došlo do medija. Nije trebalo. Ovo je trebala biti naša unutarnja stvar”, kaže Ramo Spahović, pedijatar.

Mediji su tu da objektivno izvještavaju, nekoliko puta učesnici pres konferencije napominju novinarima.

Upravo iz razloga objektivnosti danas mnogo pitanja bez odgovora kao i onog osnovnog, koji je zaključak nakon sjednice Etičkog odbora.

“Zaključak će dobiti oni koji su tražili prvi, ne možete vi dobiti zaključak jer to brani naš kodesk. Sazvali smo (pres konferenciju) da biste vi dobili izjave svih strana I da biste dobili objektivno mišljenje”, ističe Enra Suljić, predsjednica Etičkog komiteta.

Potom novinari pitaju za konkretno koji izneseni stav su ljekari Pedijatriske klinike prijavili doktora Gavrankapetanovića.

“Izjava kolege koji tvrdi da dijete nije liječeno, da se odbilo liječiti dijete je apsolutno neistina. Izaći u javnost sa takvom tvrdnjom je stavljanje mete na leđa svih kolega koji časno rade svoj posao”, poručuje Suljić.

“Profesor Gavrankapetanović je u medijima izjavio da će kamenje koje se baca na njega popločati na putu dobra. Ovo je njegova objava gdje je stavio naše slike, kolege pedijatre i nazvao nas djecoubicama”, dodaje Spahović.

Detaljnijom provjerom uviđa se da je riječ o pruzetoj, a ne autorskoj objavi. Ranije je profesor Gavrankapetanović isticao da mu se sudi zbog toga što je javno stao u zaštitu djevojčice Nadin Smajlović i što je pozivao na njeno osnovno pravo liječenja. Danas bez izjava u kameru. Za N1 poručuje – na pres konferenciju nisam htio doći.

“Nisu me zvali kada su mi sudili, vrijeđali i ponižavali. Inkvizitorski postupak suđenja bez prava na odbranu podsjeća na neka ružna vremena srednjeg vijeka. Sebe neću braniti. Moj zadatak je bio odbraniti dijete od ružnih, sramotnih riječi izgovorenih u javnom prostoru. Zaštita bolesnog djeteta moralno je načelo prvog reda i poštivanje tog načela daje nam pravo pripadnosti civiliziranim društvima”, zaključuje Gavrankapetanović.

Nakon pres konferencije u Ljekarskoj komori javnosti se obratila I majka djevojčice koja je u međuvremenu uspješno izliječena u Turskoj. Slučaj oko liječenja maloljetnice epilog bi trebao dobiti na Kantonalnom tužilaštvu.

“Poslije ovog svega, dobila sam jednu volju i želju da iznesem jednu činjenicu i neistinu od strane Pedijatrijske klinike u Sarajevu. Ja, da su bili ljudi i pozvali me na tom sastanku i izvinuli se i rekli hajte da sarađujemo – ja bih im oprostila. Ja im tek sad neću oprostili”, ističe Amina Smajlović, majka liječene djevojčice.

“Ja ih molim i koristim ovu priliku, budite hrabri i donesite odluku, kakvu god, ali donesite, nemojte biti kukavice i kriti se. Uhapsite nas ako smo krivi”, poručuje Spahović .

Odluku u liječenja djevojčice donijet će Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a odluku o etičnosti ljekara trebalo bi da donese Etički Komitet ili u krajnjem slučaju Sud časti II nivoa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad