Nedim Sladić: Kada nam se u BiH vraćaju ljetne temperature

Vijesti 18. jul 202007:24 > 07:27
N1

Nakon pravih ljetnih temperatura, u Bosnu i Hercegovinu je stiglo osvježenje, a hladnije i nestabilno vrijeme zadržat će se i tokom predstojećeg vikenda.

Prema riječima, Nedima Sladića, meteorologa, u naredna dva dana nad BiH kružit će vlažan i nestabilan zrak koji će uzrokovati pljuskove praćene grmljavinom, javlja Faktor.

‘Danas se padavine očekuju i na jugu Hercegovine koja je do sada bila pošteđena kiše. Naglasio bih da na većem dijelu centralne Bosne, kao i na sjeveru i sjeverozapadu neće biti puno padavina kao na istoku i sjeveroistoku zemlje, naročito uz granicu sa Srbijom. Temperature zraka su niže od prosjeka za ovo doba godine i one će se zadržati do ponedjeljka”, kaže.

Na pitanje, kad nam se ljeto ponovo vraća, Sladić odgovara kako već u ponedjeljak nastupa razvedravanje.

Prvog dana naredne sedmice oslabit će visinska ciklonska aktivnost nad našim područjem, što će biti uvjet da se atmosfera stabilizira. Dnevne temperature će porasti, a već od utorka imat ćemo ponovo ljetne vrijednosti kada će temperature rasti do 32 stepena u Hercegovini, a u Bosni do 29 stepeni Celzijusa. U srijedu je još moguće kratkotrajno zahlađenje, ali ono što bih naglasio jeste da ćemo od ponedjeljka do kraja jula imati prave ljetne temperature”, naglasio je Sladić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad