Demokratska fronta: Tri miliona malih jednakih stubova

Vijesti 18. jul 202009:14 > 09:16
N1

Demokratska fronta pozdravlja nastojanja intelektualne i akademske zajednice u Bosni i Hercegovini da se aktivno uključi u promišljanja o budućnosti Bosne i Hercegovine koja ne bi trebala biti isključivo predmetom razmatranja nositelja etno-političkog legitimiteta. Budućnost naše zajedničke zemlje ovisi od uvažavanja stavova i onih koji individualna prava i slobode stavljaju ispred kolektivnih prava, saopćeno je danas iz ove stranke.

”I mi u DF-u vjerujemo da su međunarodni standardi zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda kao civilizacijska dostignuća jedini garant ostvarenja prava i sloboda pojedinca, a ne kroz kolektivna prava. Istorija našeg društva nas je poučila da kolektiviteti u Bosni i Hercegovini na žalost imaju tendenciju ka diskriminaciji svih onih koji im ne pripadaju.

Stoga pozdravljamo i “Stavove o građanskom konceptu demokratske države BiH” koje je objavio Krug 99. Prioritet DF-a kao političke stranka je upravo politička borba da se onemoguće nastojanja kojima se “Bosna i Hercegovina čini nefunkcionalnom državom, politički segregiranim društvom i pravno diskriminiranim pojedincima u različitim dijelovima države…”, saopćeno je.

Kako navode iz DF-a, u svojoj političkoj borbi ”ne računaju na tri ili četiri stuba koje kreiraju etno-legitimizirani kolektiviteti već upravo na “tri miliona malih jednakih stubova, koje čini tri miliona građana ove zemlje, sa jednakosti u svim svojim pravima, pa i onim političkim” kako to navode u Krugu 99.”

Pozivamo i dalje akademsku i intelektualnu zajednicu u BiH da se aktivno uključi u borbu za funkcionalnu i građansku Bosnu i Hercegovinu koja se temelji na istinskim civilizacijskim vrijednostima koje nam mogu omogućiti dalji put ka integraciji u EU i NATO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad