Hoće li BiH nedostajati lijekova – ima li razloga za brigu?

N1

Došlo je do šuma u komunikaciji - tako nadležni objašnjavaju zašto Bosna Hercegovina neće nabavljati lijekove za liječenje oboljelih od koronavirusa kroz veliku evropsku nabavku lijekova pokrenutu sredinom prošlog mjeseca.

Podaci nisu dostavljeni jer dva ministarstva na nivou države, vanjskih i civilnih poslova, stvar nisu iskomunicirali pravovremeno. Hoće li nam nedostajati lijekova – ima li razloga za brigu?

VEZANE VIJESTI

Zakasnili smo, riječ je koja se učaurila u birokratski sistem BiH. Složen administrativni sistem i ovoga puta je pokazao slabost u BiH. Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protivmjera u doba korone, sa kojim su se hvalili nadležni, zakazao je jer nismo na vrijeme dostavili spisak potrebnih lijekova i medicinske opreme. Iako je tender za nabavku raspisan 17. juna, iz Ministarstva civilnih i inostranih poslova nisu uspostavili komunikaciju.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH obratilo se Ministarstvu civilnih poslova BiH u petak, 12. juna 2020. godine, elektronskom porukom poslanom nakon radnog vremena, u 17:15 sati, sa zahtjevom da se do ponedjeljka, 15. juna, u 12 sati, po treći put, dostavi usaglašena lista potreba radi pokretanja procedure evropske javne nabavke za lijekove”, kazali su iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

U civilnim poslovima kažu kako je lista kompletirana 18. juna i dostavljena Ministarstvu inostranih poslova. U ovom Ministarstvu kažu da su na poziv zakasnili zbog načina na koji bh. administracija funkcioniše i činjenice da Evropska komisija često ostavlja kratak rok za dostavu podataka.

“Od zemalja, ugovornih strana, vrlo često se traži da dostave tražene informacije u veoma kratkom roku. S obzirom na specifičnosti BiH i podjelu nadležnosti po ovom pitanju, nadležnim institucijama u BiH je nekada veoma teško u predviđenom roku izvršiti predviđene konsultacije s nižim nivoima vlasti i dostaviti objedinjen odgovor”, rekli su iz Ministarstva inostranih poslova.

Iz Balkanske istraživačke mreže koja je i došla do informacija o još jednom propustu bh. institucija, kažu kako se možemo pitati, zašto nemamo neki termin, kada se može ažurirati taj spisak lijekova, pa da odgovorimo u svakom trenutku kada EU zatraži od nas objedinjenu listu potreba.

“Zašto to nije ažurirano, šta se desilo sa dvije prethodne liste. Možemo zaista reći da je u pitanju tromost i složenost bh. administracije koja nam je još jednom, evo nekako na uštrb građana BiH, pokazala da taj sistem ne funkcioniše, ali mi to već odavno znamo”, rekla je Nikoleta Milašević Dobrača iz BIRN BiH .

Entitetska ministarstva su, kaže Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, na vrijeme poslali svoj spisak potreba za lijekovima i medicinskom opremom. Ne razumije kako je došlo do ovog propusta, ali navodi da lijekova za borbu protiv korona virusa ima.

“Tako funcioniramo i takav nam je sustav, da vjerovatno to pravdanje, da smo zakasnili ne bi trebalo biti pravdanje, jer ne bi smjeli zakasniti, ali Bože moj”, kazao je Mandić.

Zbog toga se zdravstveni sistem u doba pandemije često oslanja na snalaženje, poručuju iz bolnica u BiH. Donacije su postale ključan faktor za borbu protiv korona virusa.

“Jedan dio sredstava dobijamo preko EU ili UNDP-a. Dobijamo nešto medicinske opreme koja je vrlo kvalitetna. Uglavnom je to podrška u ovom trenutku sa nivou naše kantonalne vlade. Ono sredstava, nekih posebno, da smo zadnja tri mjeseca dobijali vezano sam za borbu protiv korone, nismo dobijali. To je ono što je bilo u martu i aprilu, to je to”, naveo je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla .

Za ozbiljnu borbu protiv korona virusa u vremenu kada je povećan broj zaraženih u BiH, potrebno je da medicinske ustanove ne oskudjevaju o lijekovima koji su se pokazali dobrim u toj borbi. Državni aparat mora ozbiljno da poradi na sopstvenoj odgovornosti, pored one koju zahtjevaju od građana BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad