Zeljković za N1: Definitivno ćemo ići sa novim mjerama

Vijesti 18. jul 202018:10 > 18:21
N1

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres oštro je kritikovao najveće svjetske sile zbog toga što ne sarađuju na rješavanju koronavirusne krize. Svjetska zdravtssvena organizacija predstavila je model, kako su ga nazvali 3 C, - koji pojašnjava nekoliko pravila koja se trebaju primjenjivati u vrijeme korone. A korona i dalje uzima živote u BiH - dvije osobe preminule su u posljednja 24 sata, više od 250 je novzaraženih. Na snazi je stanje epidemije u Federaciji.

Nakon što je Federalno ministarstvo zdravstva proglasilo epidemiju, ministar Vjekoslav Mandić za N1 objašnjava da to u praksi znači operativnije djelovanje svih onih koji su zaduženi da se bore i uhvate u koštac s ovom pandemijom, a znači i nove izvore finansiranja iz Federalnog budžeta. Zdravstveni sistem će izdržati uprkos otežanim uvjetima, vjeruje Mandić.

VEZANE VIJESTI

“Nagli priliv i veliki broj doveo bi do toga da mi u zdravstvu ne možemo sve to opskrbiti i to bi bio kolaps, koji bi uz jednostavne mjere koje mi stalno ponavljamo: držanje socijalne distance i nošenje maske, nenošenje maske radi modnog detalja na vrh brade na grlu nego preko nosa. To su mjere koje će nas zaštiti od takvog kolapsa”, rekao je Mandić. 

Rezultati 318 testova u Kantonu Sarajevo potvrdili su prisustvo korona virusa kod 84 osobe. Ukupno 1.052 osobe pozitivne su na korona virus u ovom kantonu informacije su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

“Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nalazi se 54 osobe, od kojih jedna koristi potporu respiratora pri disanju. Tokom jučerašnjeg dana evidentiran je oporavak 15 osoba od zarazne bolesti COVID-19. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.403 osoba na području KS”, istaknuli su iz Službe za protokol i press KS-a.

Epidemiološka situacija i dalje je nepovoljna zbog povećanja broja pozitivnih na Covid19 poručuju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Glavni problem i dalje je nepoštivanje postojećih mjera.

“Razmatraju se svi mogući scenariji. U slučaju nastavka trenutne epidemiološke situacije Institut će izaći sa preporukama u smislu da sve veći broj opština i gradova koji budu obuhvaćeni na taj način, da ima rapidno povećanja broja pozitivnih lica, definitivno ćemo ići sa novim mjerama. Da imamo poštovanje postojećih mjera, ovaj broj ne bi bio sigurno”, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Svjetska zdravstvena organizacija objasnila je u nekoliko koraka pravila koje se trebaju primjenjivati u vrijeme korone. Definisali su ih kao “3C pravila”. Prvo pravilo – izbjegavanje prevelikih gužvi. Drugo – izbjegavanje bliskih kontakata u zatvorenim mjestima, pogotovo radnom okruženju. Treća uputa, odnosi se na izbjegavanje zagušljivih i zatvorenih mjesta u kojima je slaba ventilacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad