Šešlija za N1: Medicinski kadar je izmoren konstantnom borbom sa virusom

N1

Sve je veći broj novozaraženih od korona virusa na prostoru Istočnog Sarajeva. Trenutno se u bolnici Srbija na bolničkom liječenju nalazi 21 pacijent.

“Za deset pacijenata je urađen test na korona virus, čekaju se rezultati testova. Od ovih 21 pacijenta, dva su trenutno na respiratoru, ostali imaju srednje tešku ili kliničku sliku, gdje svi koriste kisik kao pomoćno sredstvo za disanje”,  ističe Nebojša Šešlija, direktor bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu.

VEZANE VIJESTI

On kaže da su u bolnici smješteni i mlađi i stariji pacijenti oboljeli od COVID-a 19, ali da je veći broj starijih pacijenata, dok mlađi ljudi uglavnom svoje liječenje obavljaju kući.

“Kod nas dolazi starija i srednja starosna dob”, navodi Šešlija.

Ono što zabrinjava je izostanak medicinskog kadra, s obzirom da i među medicinskim osobljem ima onih koji su pozitivni na korona virus.

“Imamo pet medicinskih radnika, od toga tri doktora i dvije medicinske sestre. Njihova klinička slika je dobra, kod četiri medicinska radnika očekuju se uskoro testiranja, pa očekujemo da će oni moći da se vrate u proces rada, ali raspolažemo sa dovoljnim brojem zdravstvenih radnika u borbi sa ovim virusom. Ovo traje dugo i medicinski kadar je izmoren konstantnom borbom sa ovim virusom”,  poručuje Šešlija

Lijekova ima dovoljno, dodaje Šešlija. Kaže i da nije bilo problema sa raspoloživoću istih koji se koriste za liječenje oboljelih od COVID-a 19.

“Zahvaljujući ministarstvu zdravlja RS i Instituta za javno zdravstvo imamo dovoljno i zaštitne opreme”, zaključuje Šešlija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad