Borbe za preuzimanje vlasti od koalicije okupljene oko Dodikovog SNSD-a

Vijesti 19. jul 202018:54 > 19:03
N1

Brojne aktivnosti imao je danas opozicioni blok u Republici Srpskoj. Predstavljanje kandidata za predstojeće izbore, potpisivanje koalicijskih sporazuma... Najneizvijesnije borbe za preuzimanje vlasti od koalicije okupljene oko Dodikovog SNSD-a očekuju se u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju.

Smanjenje plate gradonačelnika Banjaluke, prvi je korak koji Draško Stanivuković najavljuje ukoliko na izborima pobjedi aktuelnog gradonačelnika Igora Radojičića. Danas je dobio i podršku Pokreta Banjaluka zove, u čijem sastavu su nekadašnji članovi Čavićevog NDP-a. Ovu stranku su napustili nakon što je Dragan Čavić iz opozicije prešao u vlast i priklonio se Miloradu Dodiku.

VEZANE VIJESTI

“Svi mi koji nismo naklonjeni režimu i koji ne gravitiramo s njima na predstojećim izborima moramo biti jedinstveni”, rekao je Saša Lazić, Pokret Banjaluka zove.

“Danas potpisujemo sporazum sa Pokretom Banjaluka zove, već u srijedu sa SDS-om na čiji rad, članstvo i simpatizere smo ove godine ponosni, a poslije toga sa mnogim nevladinim organizacijama”, kazao je Draško Stanivuković, PDP-ov kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

SDS-ov kandidat za gradonačelnika Trebinja je Ilija Stanković, a podršku je dobio od PDP-a, Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića i Hercegovačkovačkog narodnog pokreta. Stanković je bivši direktor HET-a, odbornik u prošlom sazivu Skupštine grada, a prije petanestak godina kao kandidat za načelnika Trebinja nije osvojio ovu poziciju.

SNSD još nije predstavio svog kandidata, ali se očekuje da to bude aktuelni gradonačlenik Mirko Ćurić. Iz ove stranke su ranije poručili da iza sebe imaju rezultate, te da je samo pitanje kolika će pobjeda biti.

U SNSD-u kažu da je pobjeda zagarantovana i u Bijeljini sa podrškom Mići Mićiću koji je nedavno napusti SDS. No, spekulisalo se da bi protivkandidat mogao biti Zlatko Maksimović, bivši SDS-ovac, koji je na prošlim izborima imao podrška SNSD-a.

“Ja nemam podatke o tome, iako sam član Predsjedništva SDS, ali nemam taj podatak, a nisam osoba koja spekuliše”, rekla je Ivanka Marković iz SDS.

Maksimovića je prije nekoliko dana Ministarstvo zdravlja postavilo za v.d. direktora Bolnice, na mjesto Milice Lovrić. Spočitava joj se utakmica ljekara i odgovornost za broj zaraženih zdravstvenih radnika u Bijeljini.

“Alibi nema veze ni sa utakmicom, ni sa mojom odgovornošću za moj rad u proteklih šest mjeseci, alibi je očigledno neka viša politička igra, političko namirivanje”, kazala je Milica Lovrić iz SNSD.

Lovrićka je dva puta ispred SNSD-a u bila odbornik u Skupštini grada i dva puta poslanik u NSRS-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad