Duratović: Gradske vlasti Prijedora ponovo bacile sol na ranu porodica žrtava

Vijesti 20. jul 202009:44 > 09:45
N1

Danas će biti klanjana dženaza i obilježen dan sjećanja za šest ubijenih građana Prijedora i Kozarca. Gost Novog dana bio je Mirsad Duratović, bivši logoraš logora Omarska, Manjača i Trnopolje, predsjednik regionalnog saveza udruženja logoraša regija Banjaluka.

Da li je sve spremno za ukop šest žrtava i koliko će ovogodišnje obilježavanje i spomen na dane progona, masovnih ubistava i najgorih oblika ratnih zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom grada Prijedora biti drugačije?

Pročitajte još

Organizacioni odbor je obavio sve pripreme uprkos iznimno teškoj situaciji vezanoj zbog pandemije korona virusa. Ono što će posebno obilježiti ovogodišnju dženazu je to da 24 porodice neće moći izvršiti ukop svojih šehida jer nisu mogle doći. Čekale su više od 20 godina za ovaj momenat, za koji porodice i žive, da ukopaju posmrtne ostatke svojih najmilijih i sada neće biti u mogućnosti. Nadati se da ćemo iduće godine biti u mogućnosti da ove 24 žrtve, kao i stotine drugih za kojima tragamo, pripremimo za sljedeću dženazu.

Druga stvar po kojoj ćemo pamtiti ovaj 20. juli – gradonačelnik Prijedora po sedmi put je odbio da proglasi dan žalosti. Gradonačelnik i gradske vlasti odbili su inicijativu, zahtjeve i molbe porodica da se 20. juli proglasi Danom žalosti za sve ubijene civilne žrtve u Prijedoru.

Vi ste preživjeli logoraš, kako se osjećate danas?

Svaki put kada mislimo da gradske vlasti ne mogu više ništa uraditi kako bi nas dodatno povrijedile, oni uvijek nađu način da bace sol na ranu koja nije zacijelila. Proglašenjem dana žalosti mogli su pokazati kako su spremni okrenuti novi list. Mogli su pokazati majkama, očevima, sestrama, braći žrtava da će se Prijedor drugačije odnositi prema njima. Nepravda se najviše oslikava na činjenica da gradske vlasti i dalje odbijaju izgraditi spomenik za 102 ubijene djece.

Kako danas žive povratnici Prijedora?

Bolje je pitanje kako preživljavaju. Mi ne kukamo, nego je to tako. Davno smo izgubili nadu u lokalnu i državnu vlast, kao i u međunarodnu zajednicu, da će se životi povratnika dovesti barem na najmanje okvire ljudskog dostojanstva. Pod ovim prijedorskim nebom pokušavamo naći život dostojan čovjeka, ali sve je veći broj ljudi koji ponovo napuštaju ovu opštinu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad