Direktor Elektroprivrede BiH za N1: Hoće li doći do poskupljenja struje?

Vijesti 20. jul 202010:39 > 10:42
N1

Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, gostujući na N1 kazao je da treba skrenuti pažnju na stanje u rudnicima koji pripadaju koncernu. Istakao je da je od sedam rudnika - njih šest u jako teškom stanju, te da se pokušava napraviti reorganizacija kako bi se rudnici spasili i stanje normalizovalo.

“Elektroprivreda ima u sastavu sedam rudnika. Šest rudnika je u teškoj situaciji, rudnik Gračanica posluje pozitivno. Od nastanka koncerna 2009. godine gubitak šest rudnika je skoro 690 miliona KM, od čega na rudnike Kreka i Zenica otpada više od 50 posto. Elektroprivreda BiH je u posljednjih 10 godina uložila 310 miliona KM, putem avansa dala skoro 200 miliona KM i 40 miliona KM pozajmica rudnicima – stanje se nije popravilo”, rekao je Andelija.

Tvrdi da rudnici ne ispunjavaju planove, osjetan je izostanak prihoda – a razlozi su, kako je naveo, loše upravljanje rudnicima, niska produktivnost. Ipak, unatoč svemu tome – ne razmišljaju o zatvaranju rudnika.

“Pokušavamo da izvršimo reorganizaciju, da spasimo svih sedam rudnika. Podijelili smo to na tri faze. Prva je izmjena upravljačkih struktura. Postojeće upravljanje nije dobro. U toku je izmjena upravljačkih struktura, da budu efikasnije”, rekao je.

“Druga faza – nova tehnološka organizacija i organizacija radnih mjesta, lime bi u trećoj fazi imali stabilno poslovanje”, pojasnio je Andelija.

Od 2008. godine Vlada FBiH subvencionira rad rudnika. U zakonu stoji da je Vlada od 2009. godine do 2015. dala 178 miliona poreskog novca za konsolidaciju rudnika, a 2020. godien rudnici su opet u gubicima? Do kada?

PROČITAJTE JOŠ

“Najveći dio dotadašnjih gubitaka preuzela je Vlada FBiH. U proteklih 10 godina nagomilalo se skoro 700 miliona KM duga. Bez jakih rezova neće biti opstojnosti energetskog sektora. Treba uzeti u obzir i ono što je država preuzela pri pristupanju Energetskoj zajednici, ai potpisivanjem nacionalnog plkana emisije stakleničkih plinova. Obavezali smo se na smanjenje proizvodnje. Ove aktivnosti moramo provesti uregnetno, a podrška Elektroprivrede u procesima i Vlade FBiH, resornog ministarstva neće izostati”, rekao je gost N1.

Da li je Elektroprivreda BiH djelimični krivac za stanje u rudnicima?

“Elektroprivreda je za 10 godina učinila izuzetne napore da stabilizira rad rudnika. Nismo bili agilni, kako bi trebali da budu pravi vlasnici rudnika. Upravljačke strukture više su se oslanjale na pomoć Elektroprivrede”, pojasnio je.

Na pitanje da li Elektroprivreda BiH otkupljuje ugalj od rudnika po nižoj cijeni od proizvodne – kazao je:

“Ugalj od svih rudnika otkupljuje se po cijeni koja je definisala Vlada FBiH. Mi izmirujemo obaveze. Kada su cijena uglja i proizvodnja iz rudnika u pitanju. Elektroprivreda osim cijene je uložila i 300 miliona KM, dala avansa 200 miliona KM, ta cijena uglja je dominantna. Elektroprivreda BiH 50 posto energije prodaje ispod tržišne cijene na tržištu BiH. Zato nam treba energetska neovisnost”, izjavio je Andelija.

Rekao je da je cijena javnog snabdijevanja električnom energijom ispod proizvodne cijene, u nekim kategorijama do 30 posto.

“2013. godine smo dobili Zakon o električnoj energiji. Zahtjev Energetske zajednice je ukidanje unakrsnog subvencioniranja. Cijena javnog snabdijevanja je ispod naše proizvodne cijene, u nekim kategorijama do 30 posto. Elektroprivreda pokušava da nađe rezerve kako bi gubitak pokušala da nadoknadi. Kapaciteti i mogućnosti će biti sve teže”, izjavio je.

Da li to znači da može doći do poskupljenja električne energije?

“Ta cijena u javnom snadbijevanju je osjetljiva kategorija. Morat ćemo da korigujemo tarifne stavove uz saglasnost regulatora i ostalih nadležnih. Cijena električne energije za domaćinstva će morati biti korigovana. To je propisano programom restrukturiranja. Imat ćemo u vidu osjetljive kategorije”, izjavio je.

Andelija je za N1 još govorio o Bloku 7, proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, smanjenju proizvodnje električne energije iz fosnilnih goriva i drugim temama. Uskoro snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad