Nenadić: Izolatorij u Općoj bolnici trajno rješenje, rok – septembar

Vijesti 20. jul 202012:26 > 12:30
Anadolija

Povodom otvaranja i stavljanja u funkciju Urgentnog centra u krugu "Opće bolnice prim. dr Abdulah Nakaš" Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, izjavio je da je ovo ohrabrujući potez koji će unaprijediti zdravstvenu uslugu u KS.

“Počeo je da radi i formalno funkcionira u Općoj bolnici. Vidio sam koliko je moderan, opremljen, osposobljen i kadrovima pokriven dio zdravstvenog sistema”, rekao je Nenadić.

On je kazao da je tokom vikenda usluge koristilo 350 građana, te da je to linija kojom zdravstveni sistem odgovara pacijentima.

U KS je u radni odnos primljeno 150 zdravstvenih radnika, od toga je njih 47 zaposleno u Općoj bolnici, što za potrebe Urgentnog centra – što zbog potreba borbe protiv korona virusa.

VEZANE VIJESTI

“Pravimo iskorake, podrška ovoj instituciji, ovom dijelu sistema zdravstvene zeštite. Zdravstvo je jedan od gorućih problema, ne što je bilo zapušteno, nego i zbog aktuelne situacije izazvane pandemijom. Zaštita građana je na prvom mjestu. Vlada će zdravstvu pružiti svaku neophodnu potporu”, rekao je Nenadić.

On je poručio da će se kapaciteti i dalje širiti.

“Izolatorij se ovdje gradi kao trajno rješenje. Po potrebi će se angažovati Građevinski fakultet ili neki drugi kapacitet gdje može biti smješteno više lica. Plan je da izolatorij bude dio sistema Opće bolnice, a rok je septembar”, poručo je Nenadić.

Dr. Merima Šišić, šefica Urgentnog centra Opće bolnice rekla je da je ranija podjela rada na petak i ponedjeljak, kada je Opća bolnica djelovala kao Urgentni centar bila neprirodna.

“Mi smo nastavili da radimo svoj posao. Pružamo pomoć vitalno ugroženim pacijentima, ništa se nije promijenilo. Napravljena je reorganizacija u bolnici da bi imali dovoljno ljekara u Urgentnom”, poručila je Šišić.

Urgentni centar Opće bolnice sa radom je počeo 18. jula 2020. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad