Tegeltija razgovarao sa komesarom za proširenje EU Verhejiem

Vijesti 20. jul 202013:06 > 13:08
N1

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem videolinka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u BiH izazvanoj pandemijom KOVID-19, te o ekonomskim i političkim temama u zemlji i regionu, u svjetlu evropskih integracija.

Predsjedavajući Tegeltija izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije virusa korona, te istakao važnost kontinuiranog angažmana EU u jačanju političkih i ekonomskih veza u regionu Zapadnog Balkana.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija ukazao je na značaj regionalne i multilateralne saradnje, kao i na potrebu veće solidarnosti i zajedničkog djelovanja u borbi protiv pandemije, istakavši da nijedna zemlja nije bezbjedna i zaštićena od širenja pandemije, gubitka ljudskih života i devastirajućih ekonomskih posljedica.

Sagovornici su danas zajednički ukazali i na neophodnost što hitnijeg završetka pregovora za makrofinansijsku podršku Evropske komisije. Ovom prilikom, evropski komesar za proširenje izrazio je spremnost EU za dodatnu podršku zdravstvenom sektoru u BiH, a u skladu sa iskazanim potrebama, te upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara sa ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan koji će Evropska komisija predstaviti na jesen, sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku i približavanju regiona Evropskoj uniji.

Ovaj plan bi trebao ubrzati rast i stvoriti nova radna mjesta u regionu, što predstavlja i dio napora za oporavak od pandemije, a fokusiraće se na infrastrukturne projekte iz raznih oblasti od značaja za građane, kao što su energetika, transport, zaštita životne sredine i sl.

Govoreći o evropskom putu BiH, predsjedavajući Tegeltija je istakao da je fokus rada Savjeta ministara, uprkos izazovima nastalim kao posljedica pandemije KOVID-19, usmjeren ka perspektivi sticanja statusa kandidata i otvaranja pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Predsjedavajući Savjeta ministara naglasio je aktivan pristup Savjeta ministara u rješavanju evropskih pitanja, istakavši da je ključ procesa evropskih integracija u poštovanju primjene mehanizma koordinacije, zasnovanom na ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti i uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad