Husagić za N1: Strah me da bi mogla nastupiti glad u BiH

Vijesti 20. jul 202017:32 > 20:16
N1

Na početku krize Ahmed Husagić, austrijski političar bosanskohercegovačkog porijekla, govorio je kako će ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini zbog pandemije koronavirusa biti veoma nepovoljna, a njegova inicijativa o otvaranju granica bila je – među ostalim – usmjerena i kao potpora za ekonomsku pomoć zemlji.

“Odluke koje nadležni u BiH donose su zakašnjele, bojim se da je već sad kasno da će ekonomska situacija biti u tom segmentu popravljena. Imam strah da će krajem ove ili početkom naredne godine nastupiti glad. Nadam se, ipak, da do toga neće doći i da će Vijeće ministara BiH donijeti ipak neke mjere koje će to spriječiti”, kazao je u emisiji “Izvan okvira” Ahmed Husagić, koji je 2016. godine obnašao dužnost savjetnika austrijskog kancelara, a svoj je politički angažman profilirao u Socijaldemokratskoj partiji Austrije gdje djeluje kao koordinator za procese integracija.

Poručio je kako se nada da će u narednom periodu ipak doći do pravih ekonomskih reformi i poteza koji bi doveli do poboljšanja situacija i izbjegavanja prijetećeg privrednog scenarija.

“Mogu da govorim iz perspektive dijaspore. BiH ima kompliciran politički sustav, pa i ekonomija ima velike prepreke. Očekivali smo od Vijeća ministara da će zamoliti ljude koji žive izvan BiH da pomognu Bosni i Hercegovini svojim dolaskom, ali I slanjem novca ljudima, svojim familijama kako bi BiH dobila svjež novac, i savladala krizu”, rekao je Husagić za N1 gostujući u emisiji “Izvan okvira” u kojoj je govorio o svom političkom putu, dijaspori, važnosti reforme ekonomije i obrazovanja, te nacionalizmu kao sveprisutnom problemu u zemljama Balkana. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad