Bolnički kapaciteti se sve više popunjavaju kako raste broj zaraženih

Vijesti 20. jul 202018:27 > 19:02
N1

U BiH danas nešto manji broj zaraženih u odnosu na prethodne dane. Razlog je to što u Republici Srpskoj nije bilo testiranja. Zabilježeno je šest smrtnih slučajeva. Kako raste broj zaraženih tako se sve više popunjavaju bolnički kapaciteti. U mnogima postoji potreba za većim brojem respiratora, bilo da je riječ o doniranim ili onima koje je kupila Vlada Federacije.

U odnosu na fotografije od prije mjesec dana, danas dosta bolja situacija u redovima za trijažni punkt. Istovremeno, broj zaraženih se konstantno povećava.

Izbjegavanje 3M osnovna je preporuka federalnog ministarstva zdravstva. Na sličnom fonu i preporuke i mjere u Republici Srpskoj

“Ne vraćamo onu mjere koju smo imali nekada tokom aprila koja je podrazumijevala generalno nošenje maski na otvorenom, nego će se specifično cijeniti situacija prevashodno na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi”, kazao je Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske.

Sve veći pritisak je i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Premoreni radnici, nedostatak kadra,a sa druge strane konstantan rast obima posla.

“U prošloj sedmici smo imali 740 usluga dnevno samo za Covid”, kazao je Zaim Jatić, Krizni štab Doma Zdravlja KS.

“Trenutno kada su upitanju bolnice u Zvorniku imamo kapacitet koji je popunjen, ali tu uskače bolnica Bijeljina. Vrlo slična situacija kao što je bila i sa bolnicom u Trebinju, kada smo imali povećan broj lica koja su oboljela u Ljubinju i u Bileći”, kazao je Šeranić.

I Klinika u Podhrastovima skoro pa puna. Trinaest dana hospitalizacije sa teškim simptomima tu je boravio je i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik. Ističe da je svakodnevno gledao ljude kako gube bitku za život

“Ima nekoliko pacijenata koji su na respiratoru. Ja sam lično gledao i uvjerio se u zdravstveno stanje tih pacijenata kada su priključeni na kisik, ako se pomaknu lijevo ili desno ta bol u plućima je kao da je slon stao na pluća”, ispričao je Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine KS.

Zbog pogoršanja epidemiološkog stanja ranije su interes za 25 respiratora, koji su već mjesecima tema istoimene afere, izrazili u UKC-u Tuzla. Jednak broj očekuju u Zenici i Sarajevu gdje zbrinjavaju i pacijente iz BPK-a sa težim kliničkima slikama

“U Goraždu uopće ne rade sa ovakvim bolesnicima, tako da bi naravno ti respiratori koji bi se možda slali tamo bilo bolje da se upute u centar koji se može brinuti o njihovim bolesnicima”, kazala je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

“Obzirom da se u ZDK-u nalazi i Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj, i jedna i druga bolnica će imati potrebe za respiratorima”, kazao je Rasim Skomorac, direktor KBZ-a.

“Mi imamo potrebu za transportnim, Pedijatrijska klinika ima potrebu, kada rade transport djece koja su životno ugrožena, za pokretnim respiratorima”, dodala je Izetbegović.

Potrebu za medicinskom opremom imaju i Domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo. Još svega 5 do 6 dana imaju dovoljne količine briseva

“Ako ne dobijemo u ovoj sedmici novi kontigent briseva i medijuma bit će problem. Drugi problem mi imamo zaštitne opreme dovoljno, ali ona se brzo troši”, kazao je Jatić.

Federalno ministarstvo do sada nije dobilo bilo kakav zahtjev za distribuciju doniranih ili kupljenih respiratora. Čim to uslijedi Ministarstvo će se obratiti Zavodu za javno zdravstvo sa zahtjevom za formiranjem distributivnih listi ističe za N1 Goran Čerkez iz resornog ministarstva. Najavljuje da će 11 tona medicinske pomoći koje je Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa WHO obezbijedilo stići krajem ove sedmice, a početkom naredne već biti u distribuciji.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad