Možemo li u BiH očekivati imunizaciju uoči sezone gripe?

Vijesti 20. jul 202018:40 > 19:31
N1

Na vrhuncu sezone gripe, zimi, kapaciteti odjela za intenzivnu njegu u Bosni i Hercegovini popunjeni su pacijentima oboljelim od gripe, što će za narednu sezonu biti naročiti izazov kada se očekuje i daljnja cirkulacija korona virusa. Nadležni u našoj zemlji ističu važnost imunizacije, ali ne i posebno povećan broj vakcinisanja koji ovih dana preporučuje Evropska komisija

Sezonska vakcinacija protiv gripe predstavlja važnu zaštitu za hronične bolesnike, osobe starijih dobnih skupina, kao i zdravstvene djelatnike, zaštitu svih onih koji spadaju i u rizičnu skupinu Covid-19 oboljenja.

Evropska Komisija ovih dana podsjeća na važnost imunizacije, pogotovo imunizacije protiv sezonske gripe, oboljenja čija ekspanzija se očekuje kao i svake godine na jesen i upravo oni to nazivaju koktel rizikom obzirom da će u septembru, oktobru, u jesenjim danima porasti i broj oboljelih od koronavirusa što bi moglo da optereti zdravstveni sistem i zdravstvene ustanove širom Evrope.

“Mi inače uzimamo 15.000, a ove godine je isplanirana i realizovana već u određenoj fazi nabavka 20.000 doza vakcine protiv gripe za onu kategoriju stanovnika koji imaju pravo na besplatnu vakcinu. Svi oni koji nemaju pravo na besplatnu vakcinu, a žele da se vakcinišu, to mogu obaviti u Institutu za javno zdravstvo jer smo nabavili određenu količinu vakcine za te komercijalne svrhe”, kazala je Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

“Za Federaciju BiH se otprilike nabavi od 30.000 do 40.000 vakcina. To prije svega nabavljaju kantonalni zavodi za javno zdravstvo, a ove godine će i Federalni zavod za javno zdravstvo učestvovati jednim dijelom u nabavci vakcina protiv gripe”, kazao je Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

U svrhu zaštite stanovništva, ali i zdravstvenog sistema bit će neophodna pravovremena imunizacija, no pitanje je da li je u BiH možemo i očekivati.

“U svijetu distribucija krene u septembru, kod nas je obično riječ o oktobru, novembru i nadam se da će ove godine u intenzivnim pregovorima s dobavljačima osigurati pravovremena distribucija”, dodao je Musa. 

“Prošle godine je čak isporuka vakcine išla nešto kasnije jer je preporuka SZO za one sojeve koji će biti u sastavu vakcine bila nešto kasnije nego što je bila inače, i onda je i vakcina proizvedena nešto kasnije tek nekad u novembru. Nadamo se da će ove godine biti proizvedena na vrijeme”, kazala je Aćimović.

Još je veća neizvjesnost kada će našim građanima biti dostupne vakcine protiv korona virusa, no iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da će kada se proizvede biti dostupna i građanima zemalja s manjom ekonomskom moći.

“COVAX inicijativa smanjuje rizik za zemlje zabrinute da neće moći osigurati dostupnost vakcine te reducira rizik finansijskih ulaganja za proizvođače bez zagarantovanog potraživanja. Ovaj mehanizam raspodjele rizika, omogućit će svim zemljama koje u njemu učestvuju, bilo da se radi o zemljama visokog, srednjeg ili niskog dohotka, da imaju koristi od sistema”, navode iz Svjetske zdravstvene organizacije. 

Kada je riječ o vakcino-preventivnim bolestima iz kriznih štabova podsjećaju na važnost imunizacije djece i poručuju da roditelji trebaju kontaktirati nadležne pedijatrijske službe, kako bi nastavili odnosno nadoknadili propuštenu vakcinaciju. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad