"Suljić dezavuisala javnost da ne postoji prijava protiv Izetbegović i ljekara"

Vijesti 21. jul 202009:53 > 09:55
N1

Iz stranke Narod i pravda upućena je inicijativa Odboru za medicinsku etiku i deontologiju Ljekarske komore Kantona Sarajevo za pokretanje postupka utvrđivanja povreda dužnosti ljekarskog zvanja protiv generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i drugih, zbog uskraćivanja liječenja Nadin Smajlović. O zdravstvu, pravosuđu i drugim aktulenim temama razgovaramo za zastupnicom Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo, Arijanom Memić.

Ogromnu pažnju javnosti izazvao je slučaj Gavrankapetanović, članovi Etičkog odbora su u svojim medijskim istupima govorili da je prijava protiv ovog ljekara podnijeta između ostalog i radi zaštite interesa djevojčice, te da je doktor formirao negativno javno mišljenje o kolegama. Kako vi komentarišet cijeli taj slučaj?

VEZANE VIJESTI

Sve oko doktora Gavrankapetanovića je izmišljena afera sa ciljem da se skrene pažnja sa slučaja liječenja Nadin Smajlović. Predsjednica Etičkog komiteta Ljekarske komore Kantona Sarajevo Enra Suljić dezavuisala je javnost kada je rekla da ne postoji prijava protiv direktorice Kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović i 10 ljekara koji su odbili liječiti Nadin Smajlović. Roditelji djevojčice su se prvi obratili Komori tražeći odgovornost ljekara i menadžmenta KCUS-a. Komora je rekla da nije nadležna. Ja sam ispred Skupštine KS uputila pitanje Komori zašto nisu sankcionisani Izetbegović i svih 10 ljekara koji su odbili liječiti, pitala sam i zašto se barem nisu ogradili od njihovih postupka. Iz Komore su tražili da dostavim dokumente prema kojem su ljekari odbili liječiti djevojčicu. Trećeg jula sam sa svom dokumentacijom u skupštinskoj službi podnijela inicijativu da se pokrene postupak protiv Sebije Izetbegović i ljekara. Ova inicijativa je već naišla na određena negodovanja, posebno kod Enre Suljić koja je kazala da ja ne mogu podnijeti prijavu jer nisam doktorica. Po Pravilniku inicijativu mogu podnijeti, između ostalog, svi građani, dakle moja inicijativa je potpuno legalna i očekujem da bude predmetom razmatranja. Očekujem i da me Komora obavijesti o svojim koracima.

Nadate li se da će nadležni valjano odraditi svoj posao?

Vjerujem da hoće. Ovo je jedinstven slučaj u svijetu da su ljekari odbili liječiti. Sretna sam što su roditelji mogli liječiti dijete u Turskoj. Pitam se da je bilo drugačije ko bi odgovarao. Očekujem da se razmatra inicijativa i da nas obavijeste o tome. Porodici apsolutno stojim na raspolaganju za sve što mogu pomoći.

Da li je sporna izjava direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović izvučena iz konteksta?

Ne. Ima iskaz majke koja tvrdi da to nije tačno (da je izjava izvučena iz konteksta). Bez obzira na sve ti ljekari su morali pozvati roditelje da nađu kompromis. Majka Nadin Smajlović je rekla da su je nazvali da bi oprostila ljekarima. Dječiji život je u pitanju. Iskreno, mislim da izjava nije izvučena iz konteksta.

Dobili ste poziv Opštinskog suda zbog prekršaja jer niste najavili protest održan 5. oktobra 2018. Daje li to nadu da će se sud posvetiti u nekoj bliskoj budućnosti i težim prekršajima?

Policijska uprava je prijavila mog oca što nije prijavio proteste. Potpisnik zahtjeva Vahid Bakija je bio komandir saobraćajne jedinice kada je skrivano ubistvo moga brata. Mi ćemo plati kaznu, ali hajte da nađemo ubice Dženana Memića. Ista ta doktorica Enra Suljić je bila povezana sa vještačenjem Alise Mutap. Sve su to isti ljudi. Proteste nismo najavili, odgovarat ćemo ako bude potrebe. Naša borba neće stati. Ako smo krivi za to i ako je sve po zakonu hajmo da nađemo ubice Dženanove.

Advokat porodica Memić i Dragičević, Ifet Feraget je jučer obavio razgovor sa nadležnima u delegaciji Evropske unije o slučajevima Memić i Dragičević. Kako je protekao razgovor?

O detaljima sastanka ne možemo govoriti. Obećali su da će oba slučaja držati u fokusu.

Da li je ugroženo održavanje lokalnih izbora, koji su sa 4. oktobra pomjereni za 15. novembar? Kakva su očekivanja Naroda i pravde od lokalnih izbora?

Očekujemo da se izbori održe. Mislim da neće biti promjene sve dok narod ne odluči da je vrijeme. Trebamo se svi ujediniti i insistirati, između ostalog, da se riješe ovi slučajevi.

Šta planira opozicija i hoće li biti protesta?

Imali smo izjava u medijima da su mogući protesti. Zaista ne bih govorila o ovome, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.

Kako komentarišete afere vezane za nabavku ključnih medicinskih uređaja?

Ne znam koliko sam kompetentna, ali činjenica je da pojedinici koriste ovu situaciju za ličnu korist. Moramo mijenjati stanje nabolje. Što se tiče opozicije – ona ne može mnogo toga učiniti u vezi sa ovim slučajem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad