Rasprava o budžetu: Vaša domovina je Bosna i Hercegovina, čuvajte je

Vijesti 21. jul 202012:30 > 12:34
N1

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije prihvatio zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je dostavljen od Predstavničkog doma državnog parlamenta. Odlučeno je da prijedlog ovog zakona bude razmatran po skraćenom postupku na hitnoj sjednici koja je počela u Sarajevu.

Na početku hitne sjednice delegatkinja Dušanka Majkić je kazala da vjeruje da će Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu biti usvojen.

Delegat Denis Bećirović je kazao da su donosicoci i predlagači budžeta prekršili sve zakone koji regulišu pitanje usvajanje budžeta BiH.

“Prekršen je i Poslovnik Doma naroda koji nalaže da mi od Predstavničkog doma dobijemo najkasnije do 15. novembra na dnevnom redu. Kasnimo devet mjeseci. Zašto se toliko kasni, koji su to razlozi, ko su odgovorni? Taj odgovor zaslužuje javnost u BiH. Kada je riječ o sadržaju budžeta, ljudi u BiH trebaju znati kakav je budžet. Nije razvojni, nije socijalni, nije euroatlantski”, kazao je Bećirović.

Govorio je, između ostalog, i o izdvajanjima u budžetu za Ministarstvo odbrane i Oružane snage. Nakon što je napravio poređenje sa ulaganjima Srbije u odbranu, reagovao je predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić koji je pozvao Bećirovića da se drži dnevnog reda.

“Nemojte, predsjedavajući, da me išta molite. Ja govorim o budžetu, pravim komparaciju. Vama kad neko spomene Srbiju, vama se odmah sve crvene lampice upale. Vaša domovina je Bosna i Hercegovina, čuvajte BiH, poštujte druge i ne prekidajte me”, naveo je Bećirović.

“Držite se dnevnog reda”, poručio je Špuirić.

U raspravu se uključila i Dušanka Majkić koja je pozvala delegate da završe posao i da se odrede o principima zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad