Karadžić uhapšen na današnji dan prije 12 godina, osuđen na doživotnu kaznu

Vijesti 21. jul 202013:26 > 13:32
Peter Dejong/Pool via REUTERS

Prije 12 godina, 21. jula 2008., uhapšen je Radovan Karadžić, prvi i ratni predsjednik Republike Srpske koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine, među kojima su genocid u Srebrenici, progoni, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva.

Uhapšen je u Beogradu, nakon 13 godina bjekstva. Podsjetimo, Karadžić se krio pod drugim identetom, dr. Dragana Dabića i potpuno promijenjenog fizičkog izgleda. Bavio se alternativnom medicinom. Najtraženiju osobu, optuženu za najteži ratni zločin – genocid, locirala je BIA. Bio je to i rezulatat saradnje Tužilaštva za ratne zločine Srbije, koje je predvodio Vladimir Vukčević i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Prva optužnica protiv njega podignuta je 24. jula 1995. godine.

“Današnji dan je veoma značajan za žrtve koje su preko deset godina čekale ovo hapšenje. To je, takođe, značajan dan i za međunarodnu pravdu, jer se ovim jasno pokazuje da niko nije van domašaja zakona i da će se prije ili kasnije svi bjegunci naći pred licem pravde”, izjavio je tada tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, predsjednik SDS i bivši vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, teretio se za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progone, deportacije, nečovječna djela i druge zločine počinjene protiv Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrpskih civila u Bosni i Hercegovini tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i ubistvo oko 8.000 muškaraca i dječaka, Bošnjaka 1995. godine. Teretio se, između ostalog, za genocid, progone i druge zločine tokom napada na gradove u Bosni i Hercegovini.

Radovan Karadžić je, takođe, optužen za kampanju granatiranja i snajperskih napada na civilno stanovništvo Sarajeva, što je dovelo do smrti i ranjavanja hiljada ljudi, uključujući mnoge žene i decu.

Suđenje Radovanu Karadžiću trajalo je 10 godina, od 2009. do 2019. godine. U sudskom postupku branio se sam. Prvostepenom presudom kažnjen je 2016. godine sa 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Konačnom presudom je osuđen na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za progone, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, te za genocid u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad