Apel MUP-u Republike Srpske da ne sankcioniše vozače električnih trotineta

Vijesti 21. jul 202014:00 > 14:03
N1

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković apelovao je na Ministarstvo unutrašnjih poslova da ne sankcioniše vozače električnih trotineta.

Petković je naveo da MUP ima pravo da kontroliše, ali da u skladu sa postojećim zakonskim rješenjima nema mogućnost sankcionisanja vozača električnih trotineta jer električni trotineti nisu definisani postojećim Zakonom o osnovima bezbjednosti saobraćaja na putevima.

“Moped je pomenutim Zakonom definisan kao motorno vozilo sa dva točka čija snaga motora ne prelazi četiri kilovata i mislim da bi na sličan trebalo definisati i električni trotinet”, naveo je Petković u saopštenju.

On je pozdravio odluku građana da u prevozu sve više koriste električne trotinete jer, kako je naveo, na taj način smanjuju zagađenje životne sredine i gužve u saobraćaju.

“Smatram da je to dobro prevozno sredstvo i mogućnost njegovog korištenja treba podržati, ali MUP mora da pokrene proceduru zakonskog regulisanja ove materije”, istakao je Petković.

Iz MUP je prošle sedmice najavljeno da će u narednom periodu preduzimati mjere prema licima koja koriste električni trotinet u saobraćaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad