Komisija za finansije Doma naroda PSBiH predložila šest amandmana na Budžet

Vijesti 21. jul 202015:43 > 15:53
You tube - printscreen

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine prihvatila je Prijedlog budžeta institucija BiH koji je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, ali je predložila i šest amandmana. Amandman zastupnika Jasmina Emrića kojim se predviđa 450.000 KM iz budžeta za migrantsku krizu je odbačen.

Kako je kazala predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić, dio amndmana se odnosi na pitanje tekuće rezerve, a drugi dio na sredstva koja su “oduzeta Parlamentarnoj skupštini”, a da osnov za to imaju u Zakonu o finansiranju institucija BiH.

“Niko nije oštećen. To što nije prošao amandman koji je Predstavnički dom predložio prema nama ne znači da je stvar završena. To je stvar u kojoj niko ne gubi. Budžetska rezerva se ne može uvrštavati u Zakon o budžetu. Druga stavka je 750.000 KM koje je Predsjedništvo BiH umanjilo PSBiH. Podsjećam na član 7. Zakona o finansiranjiu kojim kaže da Ministarstvo finansija, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH mogu dati mišljenje na Budžet, a ne da ga mijenjaju. Očekujem da će Dom naroda podržati ovo”, kazala je Majkić.

U toku je rasprava o predloženim amandmanima.

Podsjetimo, delegat Doma naroda PSBiH Asim Sarajlić kazao je uoči sjednice kako ima saznanja da će HDZ i SNSD predložiti amandmane čime će se tesktovi budžeta usvojeni u Predstavničkom o Domu naroda razlikovati zbog čega neće biti objavljen u Službenom listu. Samim time, budžet se još nećesmatrati usvojenim dok ne prođe procedure usgalšavanja i ponovnog usvjanja u oba doma Parlamenta BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad