Konaković za N1: MUP poziva naše povjerenike na razgovore zbog najave protesta

Vijesti 21. jul 202018:04 > 18:24
N1

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković kazao je za N1 kako su povjerenici ove stranke iz Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona pozivani na informativne razgovore u MUP-ove zbog izjava o mogućim masovnim protestima.

“MUP SBK i MUP ZDK pozivali su naše povjerenike proteklih sedmica na informativne razgovore kako bi prikupili informacije da li se pripremaju masovni protesti. Iz dopisa se vidi da je to totalitarno, kada se radi o profesionalnom MUP-u onda se to radi mnogo drugačije. Ovdje se vidi da je ovo režimski dopis kojim se targetiraju članovi jednog političkog subjekta”, rekao je Konaković za N1.

N1

U dopisu do kojeg je došao N1 naređeno je policijskim službenicima MUP-a ZDK da “na svom području izvrše odgovarajuće provjere, te sve relevantne informacije i saznanja koja bi se eventualno odnosila na planiranje i organizaciju protestnih okupljanja, dostave Upravi policije najkasnije do 14. jula ove godine”.

FUP se poziva na izjavu Elmedina Konakovića datu 9. jula u kojoj govori da od “naredne sedmice mijenja hashtag, umjesto #izbori2020. krećemo sa #protesti2020”.

Komentirajući današnje usvajanje Prijedloga budžeta u Domu naroda PSBiH u drugačijem tekstu od onog koji je usvojio Predstavnički dom, kazao je kako je to “nastavak sage vladajuće koalicije koja po cijenu svega pokušava povjeći od lokalnih izbora i ukrasti građanima demokratsko pravo da vlast počne mijenjati.

“Druga opcija ili alibi za SDA jeste činjenica da oni izađu i kažu da se ama baš ništa ne pitaju na državnom niovu, da Dodik i Čović mogu da rade ono što rade. SDA bi mogla objasniti ljudima kako nas je sve zajedno dovela u tu situaciju da ovom zemljom upravljaju snage koje BiH ne prihvataju kao svoju domovinu. Nakon svega što je uradila, u opciji A ili B, SDA bi pozivom na informativne razgovore i zastrašivanjem članova NiP-a zaustavila proteste. Zaista ti ljudi donose potpuno neracionalne odluke i prave pogrešne procjene. Ponavljam, ukoliko izbora ne bude, masovnih protesta će biti”, poručio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad