Germain: Vlada SAD i narod su posvećeni sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti BiH

Vijesti 22. jul 202010:06 > 10:06
N1

Otpravnica poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ellen Germain poručila je danas da je sprečavanje korupcije i borba protiv nje tema koja je ključna za budućnost ove zemlje.

“Američka vlada i narod su posvećeni sigurnoj, prosperitetnoj i zajedničkoj budućnosti BiH. Posvećeni smo BiH koja je ima svoje mjesto u zajednici demokratskih zemalja Evrope i koja svojim građanima ulijeva optimizam za budućnost. Taj optimizam uveliko će biti vidljiv kada svi nivoi vlasti BiH budu radili u korist građana, a ne u korist uskih ličnih interesa ili džepova političara ili njihovih stranaka”, navela je Germain.

Poručila je da građani BiH, kao svi građani svijeta, zaslužuju kvalitetnu upravu. 

“Postoje ozbiljne prepreke za postizanje kvalitetne uprave koji građani BiH zaslužuju. Među njima su korumpirani političari, pravosudni sektor pod uticajem političkih interesa, novinari kojima se prijeti zbog izvještavanja o korupciji, javne službe koje se koriste za promociju ili odbranu ličnih ili stranačkih interesa, državna preduzeća koja daju prioritet favoriziranju umjesto efikasnom i efektnom djelovanju, te političari koji daju predsnot promociji etničkih podjela da bi zadržali kontrolu, a ne kvalitetnoj upravi”, navela je ona.

Dodala je da je treutna globalna zdravstvena kriza učinila da rizici budu još vidljiviji.

“Svi zdravstveni sektori obiluju prilikama za korupciju zbog veličine budžeta. Ali, u vremenu poput ovoga, korupcija u zdravstvenom ili nekom drugom sektoru ne znači samo nepotrebno trošenje nego može zniti smrt ili život. Rizici za iste postoje. Bilo da se radi o lažnim ili namještenim nabavkama ili graničnim policajacima koji uzimaju mito za prelazak ljudi preko granice zbog čega se onda širi zaraza. U svim vladama svijeta postoji određeni nivo korupcije od čega nisu izuzetak ni SAD. Ali, vlade mogu ograničiti prilike za korupciju i kazniti one koji koriste javnu službu za lično bogaćenje ili bogaćenje njihovih stranaka ili koji ugrožavaju svoje sugrađane”, navela je.

Kako je kazala, BiH treba transparentije odlučivanje vlasti.

“BiH su potrebni kvalitetni zakoni o sukobu interesa, neovisna policija i tužioci. Kanton Sarajevo je posljednjih godina primjer kvalitetnih reformi uprave koje mi čvstvo podržavamo”, kazala je otpravnica poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ellen Germain.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić poručio je da je činjenica da je korupcija tema koja je sve prisutnija u javnosti. 

“Korupcija je najveći problem našeg društva i najveća prepreka prosperitetu u svim oblastima”, naveo je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad