Naša stranka: Obradovani smo nastavkom podrške SAD-a u borbi protiv korupcije

Vijesti 22. jul 202011:21 > 11:28
Naša stranka

Eric Larson, bivši međunarodni tužilac Tužilaštva BiH, danas je stupio na dužnost savjetnika za borbu protiv korupcije u sklopu Vlade Kantona Sarajevo. Početak njegovog rada pozdravili su iz Naše stranke.

Edin Forto, bivši premijer Vlade KS, osvrnuo povodom Larsonovog stupanja na dužnost, na početak saradnje s Ambasadom SAD-a o ovom pitanju.

“Američka administracija, posebno zadnjih nekoliko godina, ulaže ozbiljne napore i pruža pomoć i podršku vlastima i institucijama u BiH na polju borbe protiv korupcije. Međutim, evidentan nedostatak političke volje kod domaćih političara usporava te procese. Drago mi je da sam bio na čelu Vlade u kojoj su prepoznali ozbiljnog partnera. Dokaz tome je i Memorandum o razumijevanju koji sam potpisao s ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jorganom Andrewsom. Tom potpisivanju prethodilo je djelovanje Vlade u vidu usvajanja Zakona o prijavljivanju imovine kao i niza drugih antikoruptivnih akata kojima se krenulo s mrtve tačke. Dobri primjeri i prakse koje su započete su široko prepoznate, pa je Kanton Sarajevo kao pozitivan primjer spomenut i u izvještaju o stanju pravosuđa kojeg je sačinio gospodin Priebe i njegov ekspertni tim. Raduje me što aktuelna Vlada nije zaustavila započete procese”, rekao je Forto.

VEZANE VIJESTI

Lejla Brčić, članica predsjedništva Naše stranke kazala je da “ono što živimo su posljedice koruptivnog djelovanja, ističući loše zdravstvo, loš obrazovni sistem, loše saobraćajnice itd”.

“Danas je štetnost korupcije, zbog pandemije, vidljivija i tragičnija nego ikad. Svjedoče tome brojne malverzacije s medicinskom opremom diljem BiH kao i pokušaji podmićivanja sudija i tužilaca da se pojedini slučajevi zataškaju. Društva koja su kao naše korupcijski premrežena kroz sve oblasti ljudskog života pa čak i u najtežim momentima za cjelokupnu zajednicu teško se sama mogu iznijeti s tim problemom. Podrška SAD-a u tom smislu je od enormnog značaja. Stručna znanja i iskustva gospodina Larsona nesumnjivo će biti od velike koristi i još dodatno pospješiti i ojačati kapacitete i aktivnosti Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, ali i generalno pravosuđa u KS. Potpuno svjesna krize, ekonomske i svake druge, prouzrokovane virusom COVID-19, ipak pogršenim cijenim potez Vlade da umanje sredstva za finansiranje Ureda kroz rebalans budžeta. Borba protiv korupcije, ukoliko želimo pružiti nadu mladim generacijama u pravdenije i poštenije društvo, mora biti nulti prioritet i ne može imagi alternativu. U tom smislu, dolazak gospodina Larsona je još značajniji i nadamo se konkretnim aktivnostima koje će dovesti do značajnijih procesuiranja krivičnih djela sa obilježjima koruptivnih ponašanja”, zaključila je Brčić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad