Parlament BiH napravio iskorak, ispunjen jedan od 14 prioriteta iz mišljenja EK

Vijesti 22. jul 202013:15 > 13:19
PSBiH

Članovi Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta danas su usvojili Poslovnik o radu ovog odbora, nakon pet godina usaglašavanja, čime je riješen jedan od 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije za BiH.

Predsjedavajući Nebojša Radmanović /SNSD/ nakon današnje sjednice novinarima je rekao da je uspješno riješeno i sporno pitanje načina glasanja.

“Biro koji se sastoji od predsjednika i dva potpredsjednika iz našeg parlamenta i ovog odbora i Evropskog konsenzusom donosi odluke. Na amandmane se može djelovati. Tu je prijedlog bio natpolovičnom većinom. Mi smo ipak došli do toga i danas smo usvojili poslije toliko godina da se o tome odlučuje dvotrećinskom većinom. Mislim da je to dobro za sve u BiH”, rekao je Radmanović.

On je dodao da je to pokazatelj da parlament ipak može da se usaglasi, bez obzira na različita mišljenja, ocijenivši da je danas napravljen jedan u nizu uspješnih koraka koji će uslijediti.

Radmanović je napomenuo da odlučivanje nadpolovičnom većinom, na čemu su ranije insistirali iz Evropskog parlamenta, nije bilo moguće prihvatiti zbog ustavnog sistema BiH i načina odlučivanja u BiH.

“Mi se moramo toga držati”, istakao je Radmanović.

Zamjenik predsjedavajućeg Nikola Lovrinović rekao je da je zadovoljan urađenim, te da je to na neki način satisfakcija za njegov rad u prošlom mandatu kada je bio na čelu i Odbora i Zajedničke komisije za evropske integracije.

“Nismo ovaj posao uspjeli završiti tada, a danas je taj posao priveden kraju”, rekao je Lovrinović.

Lovrinović je dodao da će se naknadno vidjeti kako će se organizovati prvi susret sa delegacijom Evropskog parlamenta zbog epidemije virusa korona.

“Mi smo ostavili mogućnost da se to organizuje i onlajn”, istakao je Lovrinović.

Član Parlamentarnog odbora Denis Zvizdić rekao da je jako važno konstituisanje ovog tijela i usvajanje Poslovnika o radu, načina glasanja i usvajanje preporuka.

“Ovo je još jedan iskorak na putu BiH ka evropskim integracijama i vrlo jasno je pokazano opredjeljenje da BiH u budućnosti bude članica EU”, rekao je Zvizdić.

On je ocijenio da je to veoma važna poruka koju može BiH poslati Briselu – da je pored izbora u Mostaru i drugih aktivnosti riješeno i ovo pitanje kao jedan od prioriteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad