Mira Pekić, Branko Rihtman, Sanja Bjelica, Nađa Muftić u Novom danu

Vijesti 22. jul 202014:05 > 14:06
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Mostar je u četvrtak 23. jula .2020. godine, na 15. godišnjicu upisa Starog mosta i stare gradske jezgre u Unescovu listu zaštićenih spomenika kulture, u fokusu početka Novog dana. Sa Sanjom Bjelicom – Šagovnović, novinarkom iz Mostara, razgovarat ćemo i o tradicionalnim skokovima sa Starog mosta, koji su bez obzira na epidemiološku situaciju najavljeni za nedjelju. U rubrici “PRESS” komentirat ćemo najaktuelnije teme sa naslovnica portala I printanih medija.

Sutra se održava 11. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o kojoj ćemo razgovarati sa Mirom Pekić, zastupnicom iz PDP-a. S obzirom da je riječ o ekonomistici i političarki osnovno pitanje je da li je priča oko Budžeta BiH uopće ekonomsko ili čisto političko pitanje. Osim Budžeta i Izbora teme će biti imenovanja na državnom nivou, koaliranje PDP-a sa ostalim opozicionim strankama u RS-u, zdravstveni sistem i koruptivne afere koje potresaju BiH.

Neobičnu i ekskluzivnu priču u Novom danu donosi porijeklom Bosanac, Branko Rihtman, mikrobiolog s Univerziteta Warwick, koji je dobrovoljac na Oxfrod ispitivanju vakcine protiv Covida. U testiranjima koja su pokazala da je vakcina sigurna za ljude učestvuje 1.077 dobrovoljaca u čijim su se organizmima počela razvijati antintijela. Da li ga je bilo strah, kako se osjeća nakon što je vakcinisan i smatra li da bi vakcina koju testira Oxford mogla biti prva puštena u upotrebu, te kada bi to moglo biti ragovaramo s Brankom koji se javlja iz Coventryja.

Iz Istanbula se za N1 javlja Nađa Muftić, TV voditeljica koja godinama radi na TRT-u. S Nađom ćemo razgovarati o zemlji koja ne traži posebne uvjete za ulazak bh. državljana. Neka od pitanja su šta se dešava s turizmom u Turskoj, kako je ova zemlja odgovorila na pandemiju, te kakav je život dijaspore u gradu na Bosforu.

O epidemiološkoj situaciji u Zenici, algoritmu za bolesnike, medicinskoj opremi i odnosu građana u situaciji epidemije koronavirusa za Novi dan će govoriti Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Epidemiološku sliku u čitavoj BiH donose reporteri N1.

Novi dan u četvrtak uređuje i vodi Sanela Dujković.

Jutarnji program N1 TV gledajte u terminu od 8 do 10.30 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad