Đapo ponovo pozvala Vijeće ministara BiH da otvori granice za strane državljane

Vijesti 22. jul 202015:24 > 15:27
Arhiv

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo tokom posjete Trebeviću, olimpijskoj planini nadomak Sarajeva, pozvala je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da otvori granice, osim za građane EU, i za one koji dolaze iz Turske, te zaljevskih i drugih zemalja.

Đapo je tokom posjete Trebeviću razgovarala s turističkim radnicima, koje je obavijestila o planiranoj pomoći Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Vlade Federaciji BiH sektoru turizma, odnosno hotelijerima, turističkim agencijama i vodičima.

Tom prilikom rekla je kako kao federalna ministrica okoliša i turizma već nekoliko mjeseci obilazi turističke destinacije u Federaciji BiH s namjerom da na taj način dodatno popularizira domaći turizam.

Dodala je kako se u tom Ministarstvu zalažu i vode kampanju promocije domaćeg turizma s ciljem da potaknemo građane BiH da u vrijeme pandemije koronavirusa godišnje odmore provedu u svojoj domovini i tako je dodatno upoznaju, ali i pomognu njenu ekonomiju.

”Vidim da nas u tome podržavaju i na svojevrstan način u kampanji učestvuju i drugi društveni faktori poput marketinških agencija, medija i vjerskih zajednica, što me iznimno raduje”, rekla je Đapo.

Podsjetila je kako je u ponedjeljak bila na Vlašiću, a danas je na Trebeviću u Sarajevu.

”I zaista je impresivno ono što se može vidjeti na ovim našim prelijepim planinama. Uostalom, da je tako govori i činjenica da je i najbolji teniser svijeta Novak Đoković dio svog odmora odlučio provesti u BiH i boraviti ovdje na Trebeviću”, rekla je Đapo.

Smatra kako to treba potaknuti ne samo građane BiH, nego i goste iz susjednih i drugih zemalja da dođu u BiH, ovdje u Sarajevo, na Trebević i druge olimpijske planine.

Ponovo koristim priliku da pozovem Vijeće ministara da otvori granice, osim za građane EU, i za one koji dolaze iz Turske, te zaljevskih i drugih zemalja te da im se omogući dolazak u BiH bez nepotrebnih birokratskih procedura“, navela je Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministrica Đapo razgovarala je i s Fatimom Jašarević, vlasnicom jednog ugostiteljskog objekta, koja je predstavila sve potencijale Trebevića i hotelske usluge koje su na raspolaganju građanima i turistima. Posebno je predstavljen najmoderniji elektro punjača za vozila na električni pogon koji je instaliran kod tog objekta, kao poticaj očuvanju okoliša.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad