Zaključci nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH

Vijesti 22. jul 202016:58 > 17:03
Fena

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH održanoj u srijedu u Mostaru, pod predsjedanjem zamjenice predsjednika HDZ-a BiH Borjane Krišto, razgovaralo se o aktualnoj političkoj situaciji u BiH s naglaskom na posljednje aktivnosti na državnoj razini te razvoju događanja u kontekstu priprema za lokalne izbore.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozdravlja usvajanje proračuna BiH predloženog od strane Vijeća ministara unatoč, po njihovim riječima, destruktivnim pokušajima od strane pojedinih političkih opcija, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Navedeno Predsjedništvo inzistira na stabilnosti državnih institucija i njihovom funkcioniranju u skladu sa zakonski predviđenim procedurama te ističe kako stabilno i učinkovito funkcioniranje institucija BiH mora biti zajednički cilj svih parlamentarnih stranaka, a ne predmet dnevno političkih nadmudrivanja.

Ističu kako lokalni izbori moraju biti održani u skladu sa svim predviđenim zakonskim procedurama i rokovima koje jasno definira Izborni zakon, uz održavanje izbora u gradu Mostaru u istom terminu kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave.

Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća javnost na ustavnu i zakonsku nelegalnost Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

“Ovakav nelegalni sastav SIP-a BiH ne može biti jamac demokratskih izbora u skladu s europskim standardima zemalja članica Europske unije”, kazali su iz HDZ-a BiH.

Također podsjećaju na poštivanje političkog dogovora oko imenovanja na rukovodeća mjesta na državnoj razini te navode kako HDZ BiH neće podržati imenovanje predloženog kandidata za ministra sigurnosti koji se vezuje za, kako kažu, još uvijek neriješene ratne zločine.

HDZ BiH zahvaljuje hrvatskom narodu u BiH i iseljeništvu na potpori listi HDZ-a za XI. izbornu jedinicu i ostvareni izborni uspjeh kroz sva tri osvojena mandata, a Predsjedništvo stranke i ovim putem čestita novom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na uvjerljivoj pobjedi i ostvarenom uspjehu.

“Hrvatski narod u BiH još jednom je pokazao svoju potporu HDZ-u RH, HDZ-u BiH i našem zajedništvu u dvjema domovinama. Naša suradnja bit će nastavljena kroz konkretne infrastrukturne i kulturne projekte kao i izravnu potporu Hrvatima u BiH u ostvarenju pune jednakopravnosti i ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda”, ističu iz Predsjedništva HDZ-a BiH.

Na sastanku je izražena i solidarnost i potpora svim zdravstvenim, policijskim i djelatnicima civilne zaštite koji u obavljanju svog posla čine sve kako bi zaštitili naše zdravlje.

Na kraju sjednice Predsjedništvo je uputilo i pozdrave predsjedniku Čoviću uz želju što skorijeg i uspješnijeg oporavka i povratka svakodnevnim aktivnostima, kao i svim stanovnicima Bosne i Hercegovine koji se bore s virusom.

“Očuvanje zdravlja i normalan život u ovim okolnostima, u zajedničkoj borbi protiv epidemije, mora biti naš zajednički cilj u kojem ćemo svi skupa izaći kao pobjednici”, stoji u priopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad