Grubeša za N1: Vezanje izbora za proračun – to je spinovanje

Vijesti 22. jul 202018:30 > 18:38
N1

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, povodom otvaranja prvog državnog zatvora - rekao je da trebamo biti sretni i ponosni zbog tog čina, da ne treba tražiti "dlake u jajetu" koje se odnose na utrošeni novac, probijene rokove i slične stvari, nego da se na ovu instituciju gleda kao na pravosudnu instituciju i korak ka reformi pravosuđa.

“Ono što je najvažnije jeste da u sklopu Ministarstva pravde radimo na reformi pravosudnog sistema. Dugo smo čekali izgradnju, ali dolaskom 2015. u Vijeće ministara uzeli smo zamah u izgradnji. Danas smo ga otvorili. Imamo 180.000 kvadratnih metara, 24.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora. Ćelija će biti 358, ako idemo sa jednim zatvorenikom po ćeliji. Zatvorenici imaju visok broj godina kazne, lošije zdravstveno stanje. Gledat ćemo da budu po dva u ćeliji, dakle – kapacitet će se povećavati”, rekao je.

On je istakao da je napravljen prvi krug prijema osoblja, policajci će krenuti s obukom, a ostalo osoblje se prilagođava novoj radnoj sredini. Kako je rekao, 3.8. bi u državnom zatvoru trebali početi raditi policajci.

Grubeša je kazao da prve zatvorenike zatvor može očekivati na jesen ove godine, ali će finalni sud donijeti menadžment zatvora, koji će procijeniti sigurnosne aspekte.

Ministarstvo pravde također mora odabrati direktora ove institucije, a kako je Grubeša potvrdio za N1, bit će otvoren konkurs, gdje će se moći prijaviti svi – a onda će se odluka donijeti na osnovu kompetencija.

“Ovo nije jedna obična zgrada, ne možemo gledati samo koliko šta košta. Bitno je da imamo jednu pravosudnu instituciju na nivou BiH. Imali smo zabranu izvođenja radova 135 dana u ljetnom periodu. Imali smo problem koji se godinu dana vukao, vezan za tehnički prijem. Nisu problem bile samo politike. Novac nije uzalud trošen. Mi danas imamo funkcionalnu pravosudnu instituciju. Bilo je problema sa garantnim rokovima, ali u razgovorima sa dobavljačima smo ih pomjerili”, rekao je Grubeša u Danu uživo na N1.

Kazao je da se tokom gradnje nije radilo ništa skriveno, niti se bilo šta krilo od javnosit, i da su od 80 miliona KM koliko je bilo planirano, vraćeno dva miliona i 600.000 u budžet.

Prema njegovom mišljenju ovo je jedan od dokaza da se može reformisati pravosudni sistem u BiH. Jeste sporo, ali je dostižno.

“Rasteretit ćemo entitetski zatvorski sustav. Imamo preko 350 mjesta, što je važnije, smanjit ćemo mobilnost privorenika. To su troškovi koje smo zaračunali sve. Oni će biti na jednom mjestu, video linkom će obavljati ispitivanja, neće biti prevoza”, reako je Grubeša.

PROČITAJTE JOŠ

Komentarišući aktuelnu situaciju, pogotovo oko budžeta – Grubeša je kazao da je HDZ odgovorna stranka koja ima predstavnike na svim nivoima vlasti.

“Proračun je zakon kao i svaki drugi. Trebalo je dopustiti zastupnicima da u svojim okvirima daju prijedloge. Ja to ne bih gledao kao kočnicu nego kao iskorištavanje zakonskih prava. HDZ je odgovorna stranka, sa predstavnicima na svim razinama vlasti. Ovo što se događa tako, da se izbori vežu za proračun, to je spinovanje”, kazao je.

“U javnosti ne bi trebalo vezivati proračun i održavanje izbora”, rekao je, pomenuvši da je CIK izabran “mimo procedure”, ali da će HDZ poštovati sudsku odluku kakva god da ona bude.

“Najlakše je uprijeti prstom prema HDZ-u, nema proračuna, nema izbora. Meni u CIK-u ne smeta niko, ali govorim da se moraju poštovati zakoni i procedure. Članovi CIK-a su izabrani mimo zakona”, rekao je.

Josip Grubeša za N1 je rekao kako je i on bio na spornoj svadbi na kojoj se navodno zarazio i Dragan Čović. On je kazao da se pokušavao držati preporuka (iako je na svadbi bilo više od 300 ljudi). Kazao je kako ne treba spekulirati gdje se ko zarazio, nego treba pokušati naći način kako živjeti s pandemijom.

“Svi smo ljudi, imamo propuste u ponašanjima. Ne treba izdvajati političare od građana. Svi smo podložni jednako ovoj bolesti”, zaključio je.

Pogledajte snimak gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad