Burna rasprava: HDZ-ovci protiv imenovanja Cikotića

Vijesti 23. jul 202011:02 > 11:05
N1

Nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija predložio imenovanje Selme CIkotića za ministra sigurnosti, uslijedila je rasprava poslanika u Parlamentu BiH.

Prvi se javio HDZ-ov Nikola Lovrinović.

“Žao mi je što gospodin predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije prihavatio da ovu neugodnu situaciju za jedno vrijeme odgodimo povlaćenjem svog prijedloga. Dobit će protikoliranu fotokopiju papira. Kolegama iz SDA sam slao poruke, da nismo protiv prava kolega iz SDA da predlažu kandidate za članove Vijeća ministara BiH. Nismo bili protiv Podžića, ovog puta imamo razlog da budemo protiv. Cikotić je bio vezan za određen događaje, u Bugojnu su nestali Hrvati, pobijeni su, nestali. Obnašao je visoku poziciju o zapovjednom lancu Armije BiH. Nema šanse da ćemo podržavati bilo šta što gospodin (Cikotić) predloži. Ovdje imamo debele razloge. Pozivam vas da budemo razumni, da nas uvažite kao ljude, zastupnike, kao klub. Pozivam vas da uvažite razloge”.

Na Lovrinovićevo spominjanje imenovanja ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, reagovao je Dženan Đonlagić, zastupnik Demokratske fronte koji je kazao da je Podžić bio prijedlog DF-a kao partije koja je dio parlamentarne većine, a ne kao prijedlog SDA.

Zastupnik SDA Adil Osmanović je kazao da se Parlament danas nalazi u poziciji da potvrdi imenovanje ministra sigurnosti i time popuni Vijeće ministara i omogući njegov rad.

“Posebno je bitno danas potvrditi imenovanje ministra sigurnosti u pogledu migrantske krize koja je jedan od najvećih problema koji pritišće BiH i njene institucije. Začuđen sam nervoznim nastupom kolege Lovrinovića. Vi ste jučer podržali dnevni red. Ovaj papir koji ste podijelili na najbolji način govori da ustavari nema nikakve grešeke niti povreda bilo kakvih prava prema bilo kome u Bugojnu”.

Govorio je i zastupnik HDZ-a Predrag Kožul.

“Istup kolege Lovrinovića nije nervozan, ali jeste emotivan. Papir Tužiteljstva koji smo dobili nije neozbiljan. Ovo je službeni akt Tužiteljstva”, naveo je.

Lovrinović se ponovo javio za riječ kazavši .

“Gospdine Adile, gdje 15.000 Hrvata iz Bugojna? Mora znati gdje je to. Hoćete da raspravljamo dalje o tome šta sve znamo? Hoćete mi reći da nije znao? Ako je častan i pošten, neka izađe ovdje. Šta bi trebao da se smijem na to, da budem veseo i radostan radi toga? Dajte drugi prijedlog. Gospodine Tegeltija, povucite prijedlog danas. Za manje razloge ste povlačili. Ako ne zna, neka izađe ovdje. Gdje su ljudi, gdje 15.000 ljudi? Proces nije završen, on je živ i vidjet ćemo šta će Tužiteljstvo odgovoriti na ovo”, naveo je Lovrinović.

Njegova kolegica iz HDZ-a Borjana Krišto kazala je da su Hrvati iz Bugojna protjerani niti im je omogućen povratak.

“Članovi obitelji iščekuju ekshumaciju posmrtnih ostataka otkrivenih na Rostovu. Bugojanski Hrvati su 27 godina upozoravali da su nestali i ubijeni posljednji put viđeni na tom lokalitetu kod Bugojna. Ne možete a da ne budete emotivni. Ne možete ne reći da u ovom slučaju imenovanje Cikotića je zapravo dosipanje soli na rane Hrvata. Za nas je imenovanje neprihvatljivo”, navela je.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je odluku o imenovanju Selme Cikotića za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, a odluka stupa na snagu danom potvrđivanja imenovanja od Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Cikotić je na tu funkciju predložen nakon što je početkom juna ove godine dotadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad