Vučić: Ko to pjeva i piše na ljepšem srpskom jeziku od Andrića, Selimovića…?

Vijesti 23. jul 202011:09 > 11:21
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Banjaluci kako je ponosan na zajedništvo i jedinstvo Republike Srpske i Srbije i da je svjestan koliko to znači srpskom narodu.

Naglasio je kako današnja donacija nije pitanje poklona, već je to pitanje podrške i da je to dio odgovornosti Srbij.

“Srbija mora da brine o Srpskoj. Srbija mora da pokazuje odgovornost prema Sprskoj i mora da bude dostupna Srpskoj i to ljudi u Srpskoj znaju i dobro je da znaju”, istakao je Vučić.

VEZANE VIJESTI

Mi danas uplaćujemo 540 hiljada eura za škole, za domove zdravlja u Mrkonjić Gradu, Šipovu. Danas je taj novac legao na račun. Ulažemo i u Petrovački duhovni centar i zajednički ćemo da radimo sa RS na njegovom pravljenju. Mi ćemo 90 posto troškova da preuzmemo u pravljenju spomenika i spomen doma na Petrovačkoj cesti, gdje su Srbi najstrašnije stradali, gdje su ubijana dječica koji su bili krivi samo zato što su bili Srbi. 25 godina to nismo mogli da napravimo, da pokažemo da na našu djecu mislimo. Nismo mogli ranije, sada možemo. Ne zato što imamo više novca, uprkos svoj krizi. Mi imamo više novca zahvaljujući teškim reformama koje smo poduzimali i zato možemo da ispravljamo brojne nepravde prema našem narodu“, naglasio je Vučić.

#related-news_0

Ako ne budemo brinuli o naslijeđu srpskog naroda, čemu da se nadamo u budućnosti? Šta da onda radimo sa svojim narodom? I ko to pjeva i piše na ljepšem i čistijem srpskom jeziku od Šantića, Dučića, Kočića, Ćopića, Meše Selimovića, Ive Andrića? Nijedan od ovih vitezova naše kulture nije rođen u Srbiji. Jesu li zbog toga manje Srbi? Ma gdje god da žive, svi Srbi svijeta moraju da znaju da im je jedna te ista matica naša Srbija, ali moraju da znaju i šta za sve nas znači Republika Srpska i da Srbija svojim potpisom garantuje provođenje Dejtonskog sporazuma a taj potpis garantuje RS. Zbog te neizmjerne ljubavi između Srbina iz Banjaluke i Srbina iz Beograda, između Srbina iz Sombora i Srbina iz Novog Grada imamo obavezu da pomognemo“, dodao je predsjednik Srbije danas u Banjaluci.

Naveo je i da je Srbija poslala 10.000 testova na Covid-19 za RS, te ponovio da šta god da je potrebno Republici Srpskoj, da traže.

Koliko god možemo, pomoći ćemo i nećemo toga da se stidimo niti da se pravdamo. Više puta su mene kao predsjednika napadali zbog podrške RS i govorili da to ne piše u budžetu. Šta znate šta će da se dogodi u septembru ili oktobru i koja kriza će biti i kako da u tom trenutku ne pomognete RS. Ja sam ponosan na to da uradimo ono što možemo za naš narod“, rekao je.

“Nikoga ne ugrožavamo i ničim ne ugrožavamo BiH. Podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali nam niko ne može oduzeti pravo da podržavmo RS i da podržavamo njen opstanak i da pružamo podršku našem narodu u RS”, kazao je Vučić.

Naveo je i podatke o finansijskoj pomoći Srbije za RS za proteklu godinu, te kazao kako je Srbija doznačila 59,2 miliona eura za RS, te potcrtao kako su u Srbiji sretni i ponosni na svaki uspjeh RS, kao i da sve što se u RS napravi, uradi, da su u Srbiji jednako sretni koliko i u RS.

Naglasio je i da je Srbija prihvatila da most preko Save izgradi u potpunosti, kao i da je ostalo 18,1 kilometar puta do Bijeljine te da je Srbija spremna da u najvećem dijelu preuzme i tu obavezu izgradnje autoputa do Bijeljine.

To je ogroman novac, ali toliko će para više ostati u RS, a što se Srbije tiče, ako budemo dovoljno uspješni kao što smo bili, Srbija će do kraja godine biti zemlja sa najmanjim padom od svih evropskih zemalja“, izjavio je.

“Hvala vam i na iskrenom i toplom dočeku, na tome što se ovdje u Banjaluci posebno osjećam, ne kao Aleksandar Vučić, nego kao neko ko predstavlja Srbiju, zemlju koja vas najviše voli i koja vas najviše podržava i koja će to uvijek da čini. Idemo putem još veće saradnje, još većeg jedinstva”, istakao je predsjednik Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad