Vučić: Deyton za nas "sveto pismo", Trebinje jedan od najljepših srpskih gradova

Vijesti 23. jul 202013:18 > 13:21
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i entitetskom predsjednicom Željkom Cvijanović kazao je za Srbiju Dejtonski mirovni sporazum "sveto pismo" i da bi volio da "stvari ostanu u okviru Daytona".

Vučić je kazao da se o nekim temama nisu mogli dogovoriti, te da će o njima morati razgovarati i u budućnosti.

VEZANE VIJESTI

“Prva stvar, izašli smo sa idejom da Srbija počne razgovore sa Vladom Republike Srpske kako bi vidjeli po kojem modelu bi Srbija mogla graditi aerodrom u Hercegovini, negdje između Trebinja i Gacka, da upravljamo tim aerodromom 30-35 godina. Morate razumjeti da tu nema novca, ali je to od strateškog značaja za Srbiji i RS. Važno je da gradimo mrežu aerodroma i da Hercegovinu stavimo u tu mrežu. Mnogo je vrema sada potrebno da se iz Trebinja, koji je jedan od najljepših srpskih gradova, dođe do npr. Beograda. Spremni smo uložiti značajan novac i zaposliti ljude”, otkrio je srbijanski predsjednik.

Vučić je dodao da je jedna od tema razgovora bila i gradnja autoputa Sarajevo-Beograd. Kazao je kako je Srbija spremna uložiti novac kako bi se uspostavila direktna veza sa Bijeljinom, drugim gradom po veličini u entitetu Republika Srpska, a jednim od najvećih u državi.

Također, istakao je kako će Srbija osigurati dva miliona KM za Studentski centar Nikola Tesla u Banjaluci.

“Mi na sebe preuzimamo dvije trećine novca koji je potreban. Znate kada Srbija plaća onda plaća sve odjednom. Studenti u Banjaluci se mogu tome radovati”, zaključio je Vučić.

Podsjetio je kako Srbija pored projekata u Republici Srpskoj, finansira i projekte u drugom entitetu – Federaciji BiH.

“Još jedna novost je da ćemo dogovoriti da sve poslaničke grupe u parlamentu podrže zakon o zaštiti srpskog jezika i ćirilićnog pisma. Gledat ćemo da to u našim parlamentima ne bude samo na deklarativnom nivou. Nikome nećemo braniti upotrebu drugog pisma kojeg žele, ali je ćirilićno pismo ono što želimo zaštiti i sačuvati”, jasan je bio Vučić.

Kazao je i kako je Srbija spremna pružiti “finansijsku injekciju” Republici Srpskoj ukoliko to bude potrebno, ali je izrazio nadu da do takvog scenarija neće doći.

Vučić se na kraju dotakao i Dejtonskog mirovnog sporazuma kojeg jeokarakterisao kao “sveto pismo” za Srbe i Srbiju.

“Za nas je Dayton sveto pismo. Mi smo garant provođenja ovog mirovnog sporazuma i volio bih da stvari ostanu u okviru Dejtonskog sporazuma”, zaključio je srbijanski predsjsedik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad