Osmanović: Cikotić ne bi bio predložen da se protiv njega vodi postupak

Vijesti 23. jul 202014:13 > 14:14
Fena/Harun Muminović

Predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović izjavio je danas da je potvrđivanjem imenovanja Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti BiH omogućeno da Vijeće ministara BiH radi u punom sastavu, napominjući da ne bi predložili Cikotića da se protiv njega vodi bilo kakav postupak.

“Imenovanje je u skladu sa sastankom i dogovorom političkih lidera iz Istočnog Sarajeva. Dogovoreno je da se krene s imenovanjem onoga što je u nadležnosti Vijeća ministara BiH, tamo gdje su završene konkursne procedure. Dogovoreno je da se pristupi imenovanju ministra sigurnosti i u ovom slučaju to kadrovsko rješenje je trebala predložiti SDA i drago mi je da smo danas taj posao završili”, izjavio je Osmanović novinarima .

Podsjetio je da je Selmo Cikotić bio u sastavu Vijeće ministara u periodu 2007-2011. kao ministar odbrane i jako uspešno radio taj dio posla, a jedno vrijeme je bio zamjenik ministra odbrane.

“I u prvom i drugom imenovanju zastupnici iz HDZBiH su glasali za Selmu Cikotića, a ovo današnje neglasanje se može povezati s njihovim određenim negiranjima kada je riječ o sazivu CIK-a. Mi ne bismo predložili Cikotića da imamo bilo kakva ozbiljna saznanja da se protiv njega vodi istražni postupak. Naprotiv, naša saznanja su da je sve ono što je bilo istražnih postupaka, obustavljeno”, dodao je Osmanović.

Napomenuo je da je Selmo Cikotić cijelo vrijeme bio u BiH, da nikada nije izbjegao suočavanje s istražnim organima, da je bio je kooperativan i na kraju, kako je kazao, Tužilaštvo je u svom iskazu navelo da nema nikakvih osnova da se dalje nastavi istražni postupak.

Osmanović je kazao da su učinili sve kada je riječ o usvojanju državnog budžeta.

“Jedina primjedba CIK-a je da njime nedostaje 4,2 miliona KM, ono što treba da se obezbjedi u budžetu BiH. Vidjet ćemo sutra šta će uraditi zajednička komsija koja treba usaglasiti tekst kada je u pitanju budžet, također ćemo uraditi sve da dođe do usvajanja, odnosno usaglašavanja istog teksta kad je u pitanju tekst budžeta. Nama je najproblematičniji amandman koji se odnosi na oko 780 hiljada KM za opremanje kabineta, nabavke službenih vozila… Poslanici i delegati SDA u PSBiH su protiv toga”, kazao je Osmanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad