Broj provala i krađa koje migranti čine u BiH u porastu

Vijesti 23. jul 202017:21 > 24. jul 2020 21:49
N1

Broj provala i krađa koje migranti čine u BiH je u porastu. U pritvorskim jedinicama svakodnevno se bilježe nova privođenja. Samo u Kantonu Sarajevo trenutno je zatvoreno 20 migranata, među kojima je pet osuđenih. Iz dana u dan situacija se usložnjava, a između pitanja sigurnosti i humanog tretmana, bh. vlasti nemaju konkretan odgovor.

Ovdje smo samo u prolazu i nadamo se da ćemo što prije napustiti vašu zemlju, ne želimo praviti probleme – počinje svoju priču Fardaz koji već 18 mjeseci putuje iz Afganistana ka Francuskoj. Tvrdi, krao nije iako je dolazio u razna iskušenja, a nerijetko i bio pretučen od granične policije.

“Mnogo je problema. Problema sa policijom, sa novcem. Mnogo smo novca potrošili prebacujući se preko granica Bosne i Srbije i pokušavajući iznova i iznova preći. Potrošili smo sav novac, ali bez uspjeha, nismo otišli u Evropu”, kazao je Fardaz, migrant iz Afganistana.

Razumijevanja za ljudsku patnju građani imaju, ali strahuju i za vlastitu sigurnost smatra novinar Danijal Hadžović čija kuća se našla na udaru migranta provalnika.

“Otvorio sam vrata spavaće sobe koja su zatvorena, unutra sam zatekao migranta kako pretura moje stvari po spavaćoj sobi. Čim sam ugledao s vrata ja sam se dreknuo i krenuo prema njemu. On je, onako uspaničeno skočio, reagovao je i prije nego što sam ja stigao do njega, on je dotrčao do prozora, popeo se i skočio”, opisao je svoje iskustvo Hadžović.

Hadžović se pita šta bi se desilo da je na njegovom mjestu bilo dijete ili žena. Da li bi reakcija migranta bila bijeg ili mogući napad. Takav slučaj je zabilježen prošle sedmice u Unsko-sanskom kantonu. Prilikom provale migrant je napao vlasnicu kuće, a nakon što se u sve umiješao njen suprug, migrant se dao u bijeg prilikom čega je došlo i do upotrebe vatrenog oružja.

“Nažalost u ovom slučaju je došlo do upotrebe vatrenog oružja, na svu sreću, ne sa fatalnim posljedicama, ali imamo teško tjelesno povrijeđeno lice i nažalost jednu istragu protiv državljanina BiH koji je to oružje upotrijebio”, izjavio je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USK.

Svakodnevno u pritvorsku jedinicu u sarajevski KPZ-e bude dovedeno nekoliko migranata, a najčešći razlog su krađe i krijumčarenja. Naglašavaju neke radnje zahtjevaju dodatne djelatnosti i uvezivanje policijskih i sigurnosnih i drugih organa

“Da se radi o vrlo o vrlo bezbjedno interesantnim osobama, nepobitno ukazuju i način i okolnosti realizacije radnje koje imaju elemente krivičnog djela. Ove osobe se ne ustručavaju u pružanju aktivnog ili pak pasivnog otpora ovlaštenim službenim licima prilikom provođenja njihovih ovlasti”, dodao je Šiljdedić.

“Kantonalni sud Sarajevo nedavno je potvrdio optužnicu tužilaštva Kantona Sarajevo protiv dvojice državljana Alžira zbog razbojničke krađe. Naime, oni se terete da su u februaru ove godine, uz prijetnju nožem oštećenom oteli 200 eura i mobilni telefon”, kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Krvni delikti, zloupotreba droga, ali u najvećem broju slučajeva napadi na imovinu građana. To su predmeti u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona. Za prvih šest mjeseci ove godine MUP je dostavio 17 izvještaja u kojima su najveći broj počinioci iz Maroka i Alžira

“Tužioci koji rade na ovim predmetima za počinitelje ovih krivičnih djela predlažu pritvore ili produženje pritvora iz razloga mogućeg bjeksta ovih lica koji ilegalno borave na teritoriji BiH”, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Ukupno 359 migranata je u toku prvih šest mjeseci prošlo kroz zvorničku regiju, bez krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira naglašavaju iz nadležne policijske uprave. Za isti period u Krajinu je došlo više od 15 hiljada legitimisanih migranata. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad