Vučićeva izjava o Trebinju kao srpskom gradu izazvala brojne reakcije u BiH

Vijesti 23. jul 202017:40 > 18:12
N1

Posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Banjaluci i njegove izjave izazvale su brojne reakcije u Bosni i Hercegovini.

Trebinje je grad sunca i platana, najjužniji u Bosni i Hercegovini Nekada je u njemu živjelo 34% Bošnjaka i 5% Hrvata. Danas Bošnjaka manje od 3, Hrvata manje od 1%.

“Trebinje koje je jedan od najljepših srpskih gradova”, kazao je Vučić.

Brojna saopštenja tokom dana. Poruke da je netačna i neistinita Vučićeva tvrdnja da Srbija mora da brine o Republici Srpskoj, zahtjev da se predsjednik Srbije javno izvini građanima Bosne i Hercegovine te da su pripadnici drugih naroda doživjeli progon i etnički očišćeni iz Trebinja.

“Trebinje jeste prelijep grad, ali pripada podjednako svakom čovjeku u Bosni i Hercegovini, kao i svaki drugi pedalj ove zemlje. Ništa u ovoj zemlji ne pripada samo jednom narodu i to bi Vučić konačno morao naučiti”, kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

VEZANE VIJESTI

 Vučić je ozbiljno shvatio poruku člana predsjedništva BiH o Kosovu i Republici Srpskoj, kaže Milorad Dodik.
Razlike su ogromne.

“Kosovo je uvijek bilo jedna pokrajina sa određenim stepenom integriteta za razliku od RS koja je nastala kao entitet na talasu rata na bazi mirovnog sporazuma to je nemoguće izjednačavati i Dodik to jako dobro zna”, kazala je Rubina Čengić iz Otvorene mreže.

Prethodno je Dodik ponovio da Srbija i Republika Srpska postoje kao dvije srpske države.

“Stav SAD-a po ovom pitanju je dobro poznat i nepromijenjen. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su zagarantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH”, kazali su iz Ambasade SAD U BiH.

Milorad Dodik “galamom pokušava prikriti Vučićevo nezadovoljstvo” njegovom vezama sa proruskim demonstrantima u Beogradu, stav je njegovog drugog kolege u Predsjedništvu.

”Dodik i Rusija prave ogromne probleme Vučiću, a Dodikove tlapnje o državama su besmislene”, istakao je Željko Komšić, član predsjedništva BiH.

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska smatra da je na potezu Tužilaštvo BiH.

“Ukoliko se nastavi tolerisati ovo Dodikovo ponašanje za očekivati je da i drugi građani i nižerangirani političari zauzimaju ovakve stavove i doći ćemo u propblem jer će oni misliti da je to istina a zapravo šire neistine”, kazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS (SDA).

Istina je da je nešto više od 100 kilometara od Trebinja, u Mostaru, udaljen aerodrom koji proživljava izuzetno teške dane i na koji već odavno niko ne slijeće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad