Kojović: Protesti sigurno neće biti samo u Sarajevu, ljudima je prekipilo

Vijesti 23. jul 202017:53 > 18:16
N1

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke održao je danas drugi online sastanak sa Nerminom Nikšićem (SDP BiH), Elmedinom Konakovićem (NiP), Božom Skopljakovićem (HS), Senadom Šepićem (NB), Ibrahimom Hadžibajrićem (NBL) i Mirsadom Hadžikadićem (PZP), u kojem su, između ostalog, razgovarali i o protestima koji bi se mogli održati širom Federacije Bosne i Hercegovine.

Kojović je za N1 potvrdio, da će se sastati i iduće srijede, te da će sačekati sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a na kojoj bi trebao biti usvojen i usaglašen tekst Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

“Očekujemo na tom sastanku u srijedu da nam se pridruže i gospodin Šarović i gospodin Borenović”, rekao je Kojović. 

S obzirom na cjelokupnu situaciju koja je prouzrokavana pandemijom korona virus, Kojović je rekao, da je ipak zdravlje primarna stvar u svemu ovome i dosta je teško organizovati masovnu vrstu protesta.

“Imamo veliki pritisak od građana da organizujemo proteste. Mnogim ljudima je prekipilo. Ali s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlju, je velika odgovornost donijeti tu odluku. Zato smo se dogovorili u srijedu da ćemo ponovo razgovarati o svemu tome”, naveo je Kojović. 

Protestima, kako je rekao, žele izvršiti pritisak da jedno osnovno demokratsko pravo, pravo građana da svake četiri godine biraju ljude koji će ih predstavljati, bude ispoštovano. Isto tako, dodao je, osjećaju veliki pritisak od građana koji žele da izađu na ulicu i iskažu svoje nezadovoljstvo načinom na koji se vlast ponašala i prije korone, a pogotovo u pandemiji.

Čime će rezultirati protesti, upitali smo ga. 

“Želimo izvršiti pritisak na vladajuću koaliciju i mobilizirati građane za predstojeće lokalne izbore. Tako da ih uključimo, da ih čujemo i da im damo glas u zakonodavnim tijelima u kojima smo predstavljeni”, istaknuo je naš sugovornik. 

Iz SDA su ranije, u jednom saopćenju, naveli da se ovim protestima poziva na nered i haos. Kojović tvrdi da apsolutno nije tako.

“Iskreno da vam kažem, zato i nije donesena odluka o protestima u kakvom će obliku biti, jer uzimamo u obzir i sve druge okolnosti u kojima se zemlja trenutno nalazi, a to je epidemija Covid. To je jedan od ključnih razloga i ja vjerujem da u odsustvu Covida-19, da bi do masovnih i velikih protesta u BiH već došlo spontano. Mi pokušavamo da odgovorno donesemo odluku i sugerišemo našim glasačima i simpatizerima, određenu vrstu ponašanja koja neće ugroziti zdravlje”, rekao je Kojović. 

A da li će prosteti biti samo u Sarajevu, a ne u ostalim bh. gradovima, upitali smo ga, s obzirom da su to bili neki od komentara na društvenim mrežama.

“Razgovarali smo o nekoliko modela tih protesta i da li bi to bile manje grupe u nekoliko gradova. Sasvim je sigurno da oni neće biti samo u Sarajevu. Biće u Sarajevu i u nekim drugim gradovima. Pokušaj da se to nazove sarajevskim protestom nije osnovan”, zaključio je Kojović. 

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad