Šarović: Kosovo i RS ne treba dovoditi u vezu, imamo Dejtonski mirovni sporazum

Vijesti 23. jul 202017:59 > 18:21
N1

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je za N1 kako "ne treba na bilo kojii način dovoditi u vezu Kosovo i Republiku Srpsku jer RS ima Dejtonski mirovni sporazum koji je dobar okvir za sve narode, pa i Srbe u BiH i RS-u".

“Mislim da neki novi proces otvarati ili baviti se avanturama nije potrebno bilo kome, pogotovo ne nama u RS-u. Trebamo voditi računa o onom što smo dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom i bilo kakvo raspakivanje nije dobro kao ni vezivanje ili paralela sa Kosovom”, rekao je Šarović u Danu uživo.

Govoreći o Vučićevoj izjavi da je Trebinje srpski grad, Šarović je rekao “kako je to grad svih onih koji žive u njemu iako u njemu živi najviše Srba, ali da je to grad i drugih naroda bez obzira koliko njih u njemu živi”.

“Trebinje treba njegovati kao biser Hercegovine, najljepši dio RS-a i BiH i taj nivo tolerancije koji je izgrađen u tom gradu treba njegovati. On je grad svih građana koji tu žive”, rekao je Šarović.

SDS je bio suzdržan kada je bilo u pitanju glasanje za imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti. Kazao je kako je to bilo pitanje vladajuće većine.

“Mislimo da je bilo boljih rješenja da nađu osobu koja nema u toj mjeri problematičnu prošlost kao što je to slučaj kod Cikotića. Sud BiH je donio svoj stav o tome, ali mislim da je možda na tu poziciju trebalo ići sa ličnošću koja nema taj balast”, rekao je Šarović.

Naveo je da je i on imao problematičnu prošlost, ali onog treutka kada je oslobođen svih optužbi pred Sudom BiH imao je mogućnost da bude na pozicijama.

“Nije isto jer on ima zaustavljen proces iz nekih razloga”, rekao je Šarović.

Istakao je kako je imenovanje Cikotića “dio kadrovske trgovine vladajuće koalicije, a da će rasplet u vezi budžeta vidjeti tek naredne sedmice”.

“Vidjet ćemo da li neko od partnera u parlamentarnoj većini želi da izbora ne bude”, rekao je Šarović.

Njihovi amandmani nisu prihvaćeni na budžet i zbog toga ga, kazao je, nisu podržali. Na pitanje da li ćemo imati lokalne izbore, rekao je kako “više vjeruje da hoćemo”.

“HDZ je imao više amandmana, mislim da su to uradili svjesno kako bi ušli u ovu dramatičnu fazu”, rekao je Šarović.

Kada je riječ o Srebrenici, rekao je kako se “trude da postignu dogovor da imaju jednog kandidata za načelnika”. Tokom iduće sedmice obavit će određene pregovore i ponovio je da je “Mladen Grujičić najlošije rješenje jer u mnogim stvarima nije bio transparentan”.

“Mi smo predložili jednog kandidata iz SDS-a, ali ne mora on biti iz naše stranke po svaku cijenu. Rekli smo da se slažemo da bude jedan zajednički kandidat”, rekao je Šarović.

U Banjaluci su podržali Draška Stanivukovića. Na pitanje da li prepuštaju kormilo PDP-u u RS-u, odgovorio je da to nije tako.

“PDP ima odlične kandidate u nekim mjestima. Draško Stanivuković ima veliku podršku u Banjaluci, zašto bismo mi insistirali na svom kandidatu koji ne bi imao toliku podršku kao on”, rekao je Šarović.

VEZANE VIJESTI

Negirao je da SDS-om upravlja Momčilo Krajišnik, a na pitanje da li ga se plaši odgovorio je: “Ne”.

“To je osoba koja na bilo koji način nije aktivna u SDS-u”, kazao je.

Komentirajući sporazum koji su potpisali, a kojim se osigurava naknada srpskim političarima iz prvog saziva vlasti izabranih na prvim parlamentarnim izborima, rekao je kako “nisu potpisali sporazum već da je riječ o izjavi svih parlamentarnih političkih stranaka u RS-u”.

“To je treći put kako se pokušava riješiti to pitanje, da se jednom broju narodnih poslanika u prvom sazivu iz reda sprskog naroda riješi status koji nije do sada. Saglasni smo da se sada to riješi”, rekao je Šarović.

Na pitanje zbog čega se na tom spisku nalazi Krajišnik koji je haški osuđenik i čija firma je zaradila 26,8 miliona KM, Šarović je rekao kako nisu govorili o imenima, već o onima iz tog saziva koji nemaju penziju, novac za izdržavanje porodice, a da su neki i bolesni.

“Pitanje izjave nije tretiralo na bilo koji način bilo koji iznos, bilo koga, ni modalitet, već smo iznijeli politčki stav. Tražili smo od Vlade RS da pripremi zakonski akt i predloži ga narodnim poslanicima”, zaključio je Šarović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad