Bosanka u Austriji napustila karantin, kažnjena novčano i uslovno zatvorom

Vijesti 23. jul 202018:18 > 18:22
Shutterstock

Žena porijeklom iz Bosne i Hercegovine pred Sudom u Klagenfurtu novčanom kaznom od 800 eura i uvjetnom zatvorskom kaznom od šest mjeseci nakon što je ustanovljeno da je napustila samoizolaciju. Ona se teretila da je svjesno dovodila ljude u opasnost od zaraze.

Jutarnji.hr prenosi da je otišla u trgovački centar, gdje je bila u kontaktu sa poštanskim djelatnikom. Obavila je bankovnu transakciju. Ono što je navedeno tokom suđenja – nije imala zaštitnu masku.

Ona je, kako navodi austrijski Kurier bila pozitivna na COVID-19, te joj je naređena kućna izolacija. Ona je prema navodima tužilaštva počinila kazneno djelo.

Sud joj je dokazao da je postupila s namjerom, ona bi se suočila sa trogodišnjom zatvorskom kaznom. Za nenamjerno kršenje karantina kazna u Austriji je do jedne godine zatvora.

Kazne u Austriji su visoke kako bi obeshrabrile sve one koji ne poštuju odluke vlasti o sprečavanju širenja korona virusa.

49-godišnja Bosanka je priznala krivicu, kazavši da je njena unuka koja živi u BiH bolesna, te je otišla da pošalje novac svojoj porodici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad