Cikotić položio svečanu zakletvu: Šta su prioriteti u radu novog ministra

Vijesti 23. jul 202018:37 > 19:03
N1

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma kompletirana je Komisija za usaglašavanje različitih tekstova Budžeta, usvojenih na ovom i Domu naroda. Komisija bi se mogla sastati već sutra. A nova sjednica Zastupničkog doma o ovom pitanju - očekuje se u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima. Zastupnici su danas i nakon kraće rasprave, uz oštro protivljenje HDZ-a, glasali za to da Selmo Cikotić bude imenovan na poziciju ministra sigurnosti BiH.

S 18 glasova ZA, od 33 prisutna zastupnika, Selmo Cikotić je nakon višesedmične procedure položio svečanu zakletvu.

No, na današnjoj sjednici Vijeća ministara – ga nije bilo. Zato jeste u studiju N1. Hoće li ilegalne migracije biti prioritet u radu?

“Ne želim davati nikakva obećanja a da pri tome ne vidim kakve su realne mogućnosti ali je sasvim sigurno da je pitanje migranata jedno kompletno i kompleksno pitanje sigurnosti države BiH i mislim da na neki način postoje neka disproporcija u dosadašnjem tretiranju tog pitanja, ali ne želim se obavezivati nikakvim preambicioznim izjavama”, kazao je Cikotić.

Imenovanju je prethodila rasprava. Zastupnici HDZ-a, koji su glasali protiv, bili su najglasniji. Tražili su odgodu. Dok pravosudne institucije do kraja ne ispitaju Cikotićevu ratnu ulogu na području Bugojna. Naveli su kako je prije nekoliko godina donesena naredba o obustavljnju istrage – no, o tome nije obaviještena oštećena strana.

“Kada se dogodilo ovo što se događa i kada je u pitanju ekshumacija došli smo do toga, do spoznaje da je donesena Naredba i kršeni su i sudski postupci, odluke i povrijeđena prava onih oštećenih na takav način gdje se spoznalo da postoji nešto gdje se danas ostavlja mogućnost oštećenoj strani da izjavi žalbu odnosno da u ovom slučaju izjavi prigovor disciplinskom tužitelju protiv ovakve jedne odluke. Da li to treba? Suvišan je svaki komentar”, kazala je Borjana Krišto, zastupnica HDZ BiH.

Iz SDA podsjećaju da je Selmo Cikotić i ranije unutar Vijeća ministara obnašao funkcije u resoru odbrane i da tada ništa nije smetalo HDZ-u. No, zbog nezadovoljstva s novim članovima Centralne izborne komisije, HDZ je ranije poručio kako jedno vrijeme neće glasati za kadrove koje predlaže SDA, navodi Adil Osmanović.

“Ukoliko se pokrene sudski postupak, dokaže se određena odgovornost, krivica naravno da će ti ljudi podnijeti ostavke. Selmo Cikotić je kao što znate svo vrijeme u BiH, nikada nije izbjegavao suočavanje sa istražnim organima bio je kooperativan davao izjave, branio se, na kraju Tužilaštvo je u svom iskazu da nema nikakvih osnova da se dalje nastavi istražni postupak”, kazao je Adil Osmanović, zastupnik SDA.

SNSD je glasao za imenovanje, što su ostali zastupnici iz Republike Srpske ocijenili kao nedosljedno ponašanje.

“Mjesec dana pjene protiv čovjeka, navode velike krupne razloge zašto su protiv imenovanja i onda bez ijedne riječi, ijednog argumenta glasaju za, to pokazuje u suštini jednu licemjernu politiku, prevarantsku politiku i Milorada Dodika i njegovog SNSD-a”, kazao je Branislav Borenović, zastupnik PDP.

“Nije rekao da neće biti podrška nego da je moguće, znači vrlo uslovljeno, rekla sam vam šta je, mi nismo zadovoljni ni presrećni ni sa drugim nekim rješenjima za koja smo glasali ali princip je naš da stranke pobjednice ovdje sastavljaju Savjet ministara na bazi svojih prijedloga”, kazalaje Snežana Novaković Bursać, zastupnica SNSD-a 

Kada je riječ o negodovanju HDZ-a zbog njegovog izbora Cikotić odgovara – Završen je drugostepeni postupak o tome u Bugojnu i pokazalo se da grupa čiji je komandant bio – nije imali nikakve ingerencije u doba kada se zločin desio. Od ponedjeljka najavljuje aktivno učešće u radu Vijeća. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad