HNS: Odbacujemo odluku SIP-a o Mostaru

Vijesti 23. jul 202018:58 > 19:01
N1

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine putem saopštenja je poručio da odbacuje Odluku Centralne izborne komisije BiH o izdvojenom održavanju lokalnih izbora u Gradu Mostaru 20. decembra 2020. godine. Za HNS ona je neprihvatljiva i diskriminirajuća.

“Navedena odluka, koja dolazi u svjetlu socio-ekonomskih, zdravstvenih i političkih izazova, ciljano ugrožava stabilizirajuće iskorake obuhvaćene Sporazumima o izborima u Mostaru, koji su potpisani s potporom međunarodnih partnera – predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ureda visokog predstavnika i OSCE Misije u BiH. Sastavni dio Sporazuma obuhvaća održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru zajedno s lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2020. godine”, saopšteno je iz HNS-a.

“Produbljivanje izborne nejednakosti, vršenje opstrukcije napretka te kršenje zakonskih procedura koje SIP BiH kontinuirano demonstrira nedvojbeno ukazuje na rastuću eroziju demokratskih standarda te na planirani nastavak razaranja europskoga puta Bosne i Hercegovine”, saopšteno je.

HNS navodi da Grad Mostar “ne smije biti žrtva nelegalnog i nelegitimnog SIP-a koji svojim nezakonitim djelovanjem otvoreno diskriminira žitelje Grada Mostara, pokušavajući od Mostara napraviti grad slučaj.”

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine reafirmira apsolutnu posvećenost najvišim europskim standardima te izgradnji suvremenoga društva koje prepoznaje, štiti i uvažava zakonske okvire te jednakost i prioritete žitelja BiH, zaključuju u saopštenju dostavljenom medijima.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je odlučila da raspiše lokalne izbore u Mostaru koji će biti održani 20. decembra 2020, kazao je u četvrtak predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar.

Bakalar je podsjetio kako je danas krajnji rok, 150. dan, kada se po zakonu moraju raspisati izbori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad