CIK o izborima u Mostaru: Molili smo parlamentarce da skrate rok, nisu poslušali

Vijesti 23. jul 202019:24 > 20:50
N1

Nakon 12 godina Mostarci će ponovno odlučivati o Gradskom vijeću, političarima koji će ih predstavljati, ali i sami imati pravo da budu birani. Centralna izborna komisija odredila je datum, 20. decembar 2020. godine.

“Svi birači će dobiti po dva glasačka listića Na jednom će birati iz izborne jedinice gradskog područja kojem pripadaju po prebvilištu, a na drugom će birati vijećnike sa područja gradske izborne jedinice, odnosno s područja cijelog grada Mostara”, pojasnio je je predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

Broj birača upisanih u centralni izborni popis zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 100.457 birača. Sve političke stranke i neovisni kandidati da bi se ovjerili za naredne izbore moraju podnijeti CIK-u prijavu za sudjelovanje za izbore (minimalno 200 potpisa).

Protiv održavanja izbora 20. decemba bio je član komisije Vlado Rogić što je obrazložio vrijeđenjem vjerskih osjećaja obzirom na Badnji dan i božićne praznike koji slijede četiri, odnosno pet dana, nakon navedenog datuma.

“Svim srcem želim izbore u Mostaru, ali ovakvu odluku neću i ne mogu podržati iz samo jednog razloga. Navedeno je da se 20. decembra trebaju održati izbori, zatvaraju se glasačka mjesta u 19 sati, a to je samo četiri dana prije najradosnijeg katoličkog blagdana Božića, tri dana prije Badnjeg dana.

Jutros smo dobili dopis od generalnog vikarijata Trebinjsko-mrkanjske i Duvanjsko-mostarke biskupije u kojem kažu da nikako ne treba organizirati, niti prebrojavanje, niti izborni proces u vrijeme velikih katoličkih dana. To nismo ispoštovali.”, kazao je Rogić

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar odgovara:

“Dijelim zabrinutost, ali nikako ne mogu prihvatiti argumentaciju obzirom da je člankom 1.14 Izbornog zakona BiH jasno predviđeno da se izbori održavaju, osim ako se dan izbora podudara sa nekim vjerskim praznikom. Pitali smo slavi li se u nedjelju 20. decembra neki veliki vjerski praznik, rečeno nam je da se ne slavi. To je odgovor Biskupije i to je ono što se tretira zakonom”.

Suad Aranutović također član CIK-a podsjetio je i da su odlukom Vlade Hrvatske predsjednički izbori bili raspisani 22. decembra 2019. godine. U BiH su bila 44 biračka mjesta za te izbore. Ako se to moglo organizirati u BiH prije 6 mjeseci, ne vidim razloga zašto ne bi i sada – pojasnio je Arnautović.

Rogić koji je kao jedno od rješenja u diskusiji na sjednici Komsije ponudio održavanje izbora 2021. godine, novinarima je danas kazao da bi bilo dobro da se izbori u Mostaru također održe 15.novembra, za kada su raspisani lokalni izbori.

Ipak ne može se ranije, obzirom da su izmjene Izbornog zakona koje se odnose na grad Mostar stupile na snagu tek 18. jula, odnosno da se izbori raspisuju minimalno 150 dana prije održavanja izbora. Naime u sporazumu koji je potpisan izmedju SDA i HDZ-a , a koji je kasnije u formi izmjena zakona usvojen u Parlamentu, nije predviđen vremenski rok za raspisivanje izbora, zbog čega CIK nije imala zakonskog uporišta da izbore u Mostaru raspiše kad i lokalne u ostatku BiH.

Previd ili ne, danas se nije željelo komentarisati, no upravo HDZ insistira da datum održavanja izbora bude jedinstven. Slično su tražili danas i u HNS-u.

“Čekali smo zakon. Molili smo parlamentarce, kleknuli pa zamolili.. riješite Centralu zonu u Mostaru. Niste riješili Centralnu gradsku zonu, što će biti s biračima. Skratite rokove za Mostar, pa kažite da za Mostar ne važi rok od 150 dana. Nisu to htjeli uraditi. I namjerno neko, neka politika hoće da nas dovede u nemoguću situaciju. I ovo je prvi rok koji smo mogli imati.”, kazao je Suad Arnautović.

Još jedan previd u vezi izmjena Izbornog zakona grada Mostara odnosi se na glasače iz centralne zone grada Mostara koji će ipak moći glasati na način da će morati odbrati između listi za dva gradska područja te za zajedničku gradsku listu. Ovakav način definisan je statutom koji tek treba usvojiti novo vijeće, no nije jasno definirano izbornim pravilima za Mostar.

Iz Centralne izborne komisije i danas je upozoreno da bez finansijskih sredatava nema održavanja izbora te da je zakon po ovom pitanju višestruko prekršen.

“Oni koji su trebali da osiguraju sredstava CIK-u za održavanje izbora grubo su prekršili zakon. To je glavni uzrok odgađanja izboraNe smijemo zaboraviti da smo primorani i bili suočeni da pomjerimo datum, zbog nedostatka sredstava. I da smo u traganju za sljedećim datumom došli do 15. novembra. Najbliži tom datumu za Mostar bio je 20.decembar”, pojasnio je Aranutović

Ukoliko novca ne bude do 30. jula, neće se moći ući u proceduru štampanja glasačkih listića, čime s se i novi rokovi za održavanje izbora dovode u pitanje

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad