Zenicatrans dobio sudski spor protiv Gradske uprave Zenica

Vijesti 24. jul 202011:47 > 11:48
Fena

Kantonalni sud u Zenici poništio je i preinačio prvostepenu presudu Općinskog suda u Zenici, kojom je bio zabranjen štrajk radnika JKP Zenicatrans-prevoz putnika i blokada Autobuske stanice Zenica, potvrdio je Sead Kotorić, radnik tog preduzeća i član Glavnog odbora Sindikata saobraćaja i veza Federacije BiH.

Sindikati su uložili žalbu na prvostepenu presudu Općinskog suda Zenica iz juna ove godine, po kojoj su Gradu Zenica trebali isplatiti i troškove parničnog postupka u iznosu 2.160 KM.

Međutim, Kantonalni sud Zenica usvojio je njihovu žalbu te u cijelosti odbio kao neosnovan tužbeni zahtjev kojim je tužitelj tražio da se utvrdi da je “štrajk koji je tuženi organizovao i koji provodi na lokaciji Autobuske stanice u Zenici nezakonit te da se zabrani i njegovo daljnje provođenje”. Tuženom je prvostepenom presudom bilo naloženo i da u roku od 15 dana deblokira Autobusku stanicu Zenica.

“Presuda je pobjeda Sindikata, ali i pravne države. Ona vraća vjeru u pravo i pravnu državu, u koju smo mi od početka vjerovali. Nadamo se da će tako i ostati. Mi ćemo i dalje pratiti situaciju, ali, prema našim saznanjima, nakon što je početkom mjeseca izabran novi Nadzorni odbor te i v.d. direktorica Mirsada Bahtić, narednog bi mjeseca mogao biti proglašen stečaj našeg preduzeća”, ističe Kotorić.

Novom presudom, kojom se Grad Zenica, mada je većinski vlasnik Zenicatransa, a po ocjeni Kantonalnog suda Zenica, pogrešno legitimirao kao poslodavac tim radnicima, dužan je isplatiti Sindikatu i 900 KM za troškove vođenja parničnog postupka.

Sud je u presudi naveo kako je poslodavac radnicima Uprava tog preduzeća te je kao takva i jedina mogla tražiti ocjenu legalnosti štrajka, mada je Sindikat od početka tvrdio da nisu u štrajku, a da su na obustavu rada 30. decembra prošle godine bili prisiljeni zbog nedostatka novca za gorivo i materijalno-tehnička sredstva.

Kotorić navodi kako čekaju i konačni stav Kantonalnog tužiteljstva Zenica po njihovoj prijavi za ispitivanje nezakonitosti u proteklih nekoliko godina, kao i način prijenosa vlasništva Autobuske stanice Zenica sa preduzeća na Grad Zenica, a što je svojim odlukama odobrila Skupština tog preduzeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad