Upit zastupnika Nikšića MUP-u: Medvjedi spavaju zimski san, laste sele na jug…

Vijesti 24. jul 202012:38 > 12:44
N1

Zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo Damir Nikšić poznat je po svojim neobičnim zastupničkim pitanjima koje upućuje institucijama. Jedno takvo je ovaj put uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova KS.

“Znam da zimi medvjedi spavaju zimski san, a laste sele na jug, ali nakon uvećane proljetne aktivnosti ekspresnog naplaćivanja prilično visokih kazni za nepravilno nošenje maski, moju bazu i mene zanima šta radi policija ljeti kada se glavne ulice Sarajeva pretvire u auto-moto pistu?”, navodi Nikšić u uvodu.

Obrazlagajući ovo pitanje naveo je “ako je riječ o legalnoj aktivnosti vozača brzih i trkaćih automobila red bi bio da navležno ministarstvo, tje Vlada KS zvanično i na vrijeme informiše građane o službeno započetoj sezoni putem kantonalne televizije i drugih medija”.

Skupština KS

Iz MUP-a KS su odgovorili kako su donijeli Plan pojačane kontrole kretanja u saobraćaju vozila i vozača bicikla, motocikla, lakog motocikla, tricikla, lakog četverocikla i mopeda, s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda kao i povećanja niova sigurnosti svih učesnika u saobraćaju na području KS. Također, navode kako policijski službenici postpuaju i po Planu pojačane kontrole vozača “uličnih trkača” s posebnim akcentom na prekršaje koji se odnose na prekoračenje najveće dozvoljene brzine kretanja motornih vozila, prolaska kroz raskrsnicu na znak uključenog crvenog svjetla itd.

“Tako je u periodu od 1.1. do 30.6.2020. godine zbog počinjenih prekršaja prekoračenja najveće dozvoljene brzine kretanja motornih vozila Jedinica za saobraćaj evidentirala je 21.603 prekršaja. Ujedno vas obavještavamo da su policijski službenici Uprave polcije MUP-a KS, u proteklom periodu 2020. godine, kontrolisali 561 motocikl, vozačima motocikla izdali 264 prekršajna naloga i nadležnom Sudu podnijeli četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka iz oblasti Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, a zbog stvaranja nepotrebne buke radom motornog vozila vozačima izdali sedam prekršajnih naloga iz oblasti Zakona o prekršajima protiv JRiM-a KS”, navodi se u odgovoru MUP-a KS.

Ranije je zastupnik Nikšić postavio i zastupničko pitanje Vladi KS koje glasilo “Gdje su pare?”.