Šatorović: Izmjenama Zakona o radu radnici u FBiH postaju robovi

Vijesti 24. jul 202013:08 > 13:27
N1

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović kazao je za N1 kako izmjene i dopune Zakona o radu FBiH koje će biti razmatrane na Parlamentu FBiH idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika te da se njime poroboljava radna snaga u ovom bh. entitetu

“Devastacija radnog zakondavstva i prava radnika krenula je 2015. godine i ona se svakim izmjenama i dopunama zakona dodatno dešava. Ovo zakonsko rješenje doneseno je jednostrano bez saglasnosti Saveza samostalnih sindikata BiH kao socijalnog partnera. Indikativno je da se u cijelom zakonskom rješenju proteže isključivo priča o pravima psolodavaca gdje se radnik apsolutno ne spominje i njegov cilj je omogućavanje poslodavcu da radniku drastično smanjuje plate, šalju na čekanje i derogiraju odredbe kolektivnih ugovora. Zakonsko rješenje pravljeno je po konceptu da psolodavac može radnike uposliti 72 sata sedmično, a da mu za to plati 406 KM koliko iznosi minimalna plata koja u ovom dokumentu nije definisana. U pet članova se navodi ‘odlukom poslodavca’, a prava radnike ne postoje niti u jendom segmentu. Ne možemo prihvatiti ovo zakonsko rješenje da radnici postanu neki vid robova u modernom robovlasničkm društvu jer ne postoji niti jedan član koji govori da radnik koji radi 72 sata bude stimulisan ili da će dobiti veću platu zato što radi duži vremenski period”, rekao je Šatorović.

VEZANE VIJESTI

Istakao je da odredbe ovog zakon idu na štetu upravo onih radnika u koje se Vlada FBiH kune.

“Mi insistiramo na minimalnoj plati od 1.000 KM već duži period. Sada Republika Srpska ima veću minimalnu platu od FBiH što puno govori o njihovom radu. Ovo je krajnje nekorektno da u periodu kada je odlazak radne snage zaustavljen samo iz razloga što su zatvorene granice, ići s ovim zakonskim rješenjem koji porobljava radnu snagu u FBiH”, rekao je Šatorović.

SSSBiH najavio je za utorak, 28. juli, protestu šetnju od Vlade FBiH do Parlamenta FBiH u periodu kada će Predstavnički dom PSFBiH održati online sjednicu na kojoj će se razmatrati izmjene ovog zakona. Iako je interes za protrstnu šetnju veliki, Šatorović poručuje da će se poštovati mjere Kriznog štaba FBiH.

“Poruka protestne šetnje je ‘Dokle više?’ jer su radnička prava dotakla dno. Ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona jedina opcija je generalni štrajk”, poručio je Šatorović.

Na kraju je izrazio nadu da ove izmjene zakona neće biti usvojene što su mu obećali i pojedini zastupnici koji su u Predstavnuičkom domu Parlamenta FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad